4 Ağustos 2008 Pazartesi

Oktay Usta'dan Ramazan hatıraları



Hanımların Samanyolu TV'deki Yeşil Elma programında seyretmekten vazgeçemedikleri bir yemek ustası Oktay Aymelek. Oruçlu yapılan yemekleri ve Ramazan'ı konuştuk.

İlk orucunuzu hatırlıyor musunuz?

11 yaşımdaydım. Yaz gününe denk gelmişti. Tam gün tuttum; ama öğleden sonra çok fena olmuştum. Sürekli 'Anneciğim bana şunu da pişir, bana bunu da pişir' diyordum. İftar saati geldiğinde çok az bir şey yememe rağmen hemen doymuştum. Anneciğim kıymalı kabak dolması pişirmişti. Tam da kabağın mevsimiydi. Hiç unutmuyorum.

Oruç çalışma temponuzu nasıl etkiliyor?

Oruçluyken kendimi normal zamandan daha iyi hissediyorum. Üzerimden bir yük kalkmış gibi hafif oluyorum sanki. Sürekli bu işin içinde olduğumuz için belki de Ramazan'da yemek yapmak zor gelmiyor. Tam tersine, pişirdiğim yemekleri insanlara sunmaktan daha büyük bir haz alıyorum. Bugüne kadar hiçbir yemekte tutturamama sıkıntısı yaşamadım. Zaten normalde de tuzu az koyuyorum sağlık açısından. O yüzden yemeğin tadına tuzuna bakamamak beni etkilemiyor. Yıllardır mutfakta çalışıyorum. Bir kez olsun yanlışlıkla yemeğin tadına tuzuna bakıp orucumu bozmuş değilim. Girer girmez sürekli oruç tutar gibi hemen başlarım kendimi kontrol etmeye.

Sıcak ve uzun günlerde daha rahat oruç tutabilmek için yemek önerileriniz var mı?

Uzun günlerde sahurda sağlam yemek lazım. Hamur işleri olabilir; ama az yağlı yapılmalı. Yağı tuzu fazla konmamış hamur işi, börek, tost tok tutar. Ama tost sucuklu, etli olmasın. Peynirli olabilir. İçecek olarak bitki çayları ve komposto tarzı içecekleri öneririm. Bu tür şeyler yenirse gün içinde daha rahat oruç tutulabilir. Ben böyle yapıyorum bazen ve o günlerde daha rahat oruç tutuyorum. İftarda ise daha hafif yemek lazım. Çorba ile başlayıp salata, sebze yemeği ile devam edilebilir. İftar yemeğimiz ağır olmazsa kendimizi sahura hazırlamış oluruz. İftarda çok yiyip sahurda yiyemezsek daha çabuk acıkırız.

Ramazan'a özel âdetleriniz var mı?

Bugüne kadar iki işte çalıştım. Ailemle sadece bir gün vakit geçirebiliyordum o da TV'deki yayından sonra. Haftanın 7 günü çalışıyordum. Bu sene sadece TV'de çalışıyorum. İnşallah bu sene Ramazan'ın feyzinden, bereketinden daha fazla faydalanmak istiyorum. Yemek tercihi yapmıyorum. Allah'ın verdiği nimetlerin hepsini seviyorum.

Oruç ruh dünyanızı nasıl değiştiriyor?

Oruçluyken insan her zamankinden daha hassas ve dikkatli oluyor. Ağzından çıkanı kontrol ediyor. Duymak istemediğim şeyleri duymamaya çalışıyorum. Ramazan'ın her anı benim için çok önemli. Her anımı Allah'ın kelamıyla geçirmeye çalışıyorum. Önemli olan, bu aydan faydalanabilelim. Feyiz ve bereketi bol, yeter ki biz alabilelim. Rabb'imin rahmeti büyük.

Sosyal hayatta Ramazan neşesine dair neler gözlemliyorsunuz?

Günümüzdeki şartlar neyse ona göre yaşam tarzını sürdürmek lazım. Geçmiş özleniyor; ama şartlar değişti. Önemli olan, bulunduğumuz ortamda nasıl en iyi geçirebileceğimizin çaba ve gayreti içinde olmak. Ramazan'da namazlar, oruçlar çok güzel; ama iftar için bir araya gelinen zamanlar en güzeli. Ailece iftar davetine gidiyoruz. Aile büyüklerimizi, akrabalarımızı en az bir sefer evimde topluca iftara davet ediyorum. Bir araya gelip güzel sohbetler ediyoruz. Yemekleri eşim yapıyor; ama ben ona yardım ediyorum. Üç çocuğumuz var. Bir tanesi daha bebek. Hem eşine yardım etmek Peygamberimiz'in sünnetidir. Bizim de o sünneti yaşamamız lazım.

Ramazan'dan sonra hiç değişmese dediğiniz şeyler var mı?

İnsanlar Ramazan'da birbirlerine karşı daha hoşgörülü oluyor; ama buna her zaman ihtiyaç var. Keşke insanlar Ramazan'daki hoşgörülerini diğer aylarda da sürdürseler. Ben bunu yapmaya çalışıyorum.

ZAMAN