29 Kasım 2008 Cumartesi

Oktay Usta - Yeşeren Düşler Oyuncuları Yeşil Elmada

Oktay Ustanın Yeşil Elma adlı Programına Yeşeren Düşler dizisi oyuncuları konuk oldu..

Oktay Usta - Ahmet Maranki Oktay Ustanın konuğu oldu

Stv Yeşil Elma Programı Prof. Dr. Ahmet Maranki STV YEŞİL ELMA'DA BİTKİLERİN MUCİZEVİ GÜCÜ VE YEMEK PİŞİRME SANATI

Oktay Usta - Ayçin Tuyun Yeşil Elma Programında

Oktay Usta'nın sunduğu Yeşil Elma programına Doğruluk Ekseni adlı dizide Sırma karakterini canlandıran Ayçin Tuyun katıldı..

28 Kasım 2008 Cuma

Cevzili Lorlu Sarma Börek - 27 Kasım 2008



Malzemeler :


* 4 yufka
* 1 kase lor peyniri
* 1 yumurta akı
* 1 su b.ceviz
* 1 tutam maydanoz

Sosu için:

* 1 su b.süt
* 1 çay b.sıvıyağ
* 1 yumurta

Hazırlanışı :

Maydanozu doğrayarak karıştırma kabına alın. Daha sonra üzerine lor, iri kırılmış ceviz ve yumurta akı ekleyerek karıştırın.

Sosu için sütü, yumurtayı ve sıvıyağı çırpın.

Yufkanın birini tezgaha serin. Sosu serptikten sonra ikinci yufkayı da serin. Uç kısmına iç harçtankoyarak kenarlarını kıvırdıktan sonra rulo yapın. Uç kısmını da sos ile yapıştırdıktan sonra, rulonun üzerini sos ile sıvayın. Dilim dilim keserek yağlanmış tepsiye alarak 180 derecede pişirin.

Kış Şöleni - 27 Kasım 2008



Malzemeler :


* 1 litre süt
* 1 su b.toz şeker
* 1 çorba k.nişasta
* 2 çorba k.pirinç unu
* 1 yumurta sarısı
* 1 p.vanilya
* 2 paket kakaolu bisküvi
* 1 su b.hindistan cevizi

Üzeri için:

* mandalina
* muz
* mango
* yaban mersini

Hazırlanışı :

Muhallebisi için tencereye sütü, şekeri, pirinç ununu, nişastayı, vanilyayı ve 1 yumurta sarısını ekleyin, çırparak pişirin.

Diğer tarafta fırın kabının altına Hindistan cevizi rendesini serpin. Daha sonra bisküvileri doğrayıcıdan geçirerek toz haline getirin ve Hindistan cevizinin üzerine yayın. Muhallebi pişince muhallebiyi de bisküvilerin üzerine dökün. Soğumaya bırakın.

Üzeri için soyulmuş mandalina, muz ve mango doğrayıcıdan geçirerek bir sos elde edin. Bu sosu soğumuş muhallebinin üzerine dökün.

Sebzeli Tavuk Sarma - 27 Kasım 2008



Malzemeler :


* 4 tavuk pirzola
* 1 pırasa
* 2 közlenmiş kırmızı biber
* 4 mantar
* sıvıyağ
* tuz,karabiber

Hazırlanışı :

Pırasaları, mantarı, közlenmiş kırmızıbiberi ve sarımsağı doğrayarak sıvıyağda sotelemeye alın. Sebzeleri yarı kıvamda pişirin.

Sebzeler pişince tavuk pirzolalarını yayarak üzerine iç harçtan biraz koyun ve sarın. Sardığınız uç kısım alta gelecek şekilde fırın kabına yerleştirerek 190 derecede pişirin.Tavuk eti çıtır çıtır pişince salata ile beraber servis yapın.

Çekirdekli ve Yulaflı Simitler - 27 Kasım 2008



Malzemeler :


* 2 su b.un
* 2 su b.tam buğday unu
* 1 su b.çavdar unu
* yarım p.yaşmaya
* 1 çorba k.tereyağı
* 2 çorba k.zeyitnyağı
* 1 çay b.süt
* 2 çorba k.toz şeker
* 1 çorba k.tuz
* aldığı kadar ılık su

Üzeri için:

* ay çekirdeği
* yulaf ezmesi

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına unları alarak harmanlayın. Daha sonra ortasını açarak içine mayayı, tereyağını, sütü ve zeytinyağını alın. Kenarlarına şekeri serpin. Ortasından başlayarak karıştırın. Alabildiği kadar su ile hamuru yoğurun.

Hamur hazır olunca hamuru altıya ayırın. Her bir hamuru uzun bir fitil yapın 2 ye katlayarak rulo yapın. Uçlarını birleştirerek simit şekli verin. Simidi bir kapta suya tek taraflı olmak üzere suya daldırıp çıkarın. Daha sonra bir kısmını çekirdeğe bir kısmını yulaf ezmesine buladıktan sonra yağlanmış tepsiye alarak bir süre mayalandırın.170 derecede pişirin.

Diyet Lahana Salatası - 27 Kasım 2008



Malzemeler :


* yarım adet lahana
* 2 havuç
* 1 yeşil elma
* 2 çorba k.kuru üzüm
* 1 tutam maydanoz

Sosu için:

* 1 kase süzme yoğurt
* 1 çay b.zeytinyağı

Hazırlanışı :

Lahanaları ve maydanozları ince ince doğrayın. Havuçları soyup, rendeleyin. İnce doğranmış yeşil elma ile hepsini harmanlayın. Limon ve kuru üzüm ekledikten sonar servis tabağına alın. Sosu için yoğurdu ve zeytinyağını çırparak salatanın üzerine döküp karıştırın.

27 Kasım 2008 Perşembe

Mercimek Köftesi - 26 Kasım 2008



Malzemeler :


* 2 su b.kırmızı mercimek
* 1 su b.ince bulgur
* 1 tutam yeşil soğan
* 1 tutam maydanoz
* 1 soğan
* 2 diş sarımsak
* 1 çorba k.domates salçası
* 1 çorba k.biber salçası
* 1 limon
* tuz,karabiber
* sıvıyağ
* kıvırcık

Hazırlanışı :

2 su b. kırmızı mercimeği yıkadıktan sonra üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyerek pişirin. Mercimekler pişince içine bulguru ekleyerek tencerenin altını kapatıp beraber demlendirin. Daha sonra geniş bir kaba alarak soğutuyoruz. Bu sırada malzemeleri doğrayın.

Soğanı ve sarımsağı doğrayarak sıvıyağda kavurmaya alın. Bir süre kavrulduktan sonra üzerine biber ve domates salçasını ekleyerek kavurun. Kavrulan soğanları ve yeşillikleri mercimeğe ekleyerek karıştırın. Köfte şeklinde sıkarak yeşilliklerle servis yapın.

Pizza Kesesi - 26 Kasım 2008



Malzemeler :


* 3 sosis
* 100 gr.sucuk
* yeşil biber
* 1 tutam maydanoz
* mantar
* kaşar peyniri
* feleğen
* 4 adet yufka
* 12 adet milföy
* 1 çay b.mısırözü yağı
* 1 yumurta

Hazırlanışı :

İç harcı için sucuk, sosis, maydanoz ve mantar doğranarak karıştırma kabına alarak harmanlayın. Keseler için milföy yapraklarının her birini önce bir kase yardımıyla büyük bir yuvarlak kesin daha sonra bu yuvarlağın ortasından bir yuvarlak daha çıkararak bir halka şekli elde edin. Yufkaları da yağlayarak üst üste koyun. Bu yufkalardan 12 tane kare kesin. Kestiğiniz yufkaların içine iç harçtan koyarak uçlarını birleştirerek kase yapın.. Milföylerden kestiğiniz halkaları yufka kaselerinin üzerinden bilezik gibi geçirerek yufkanın uçlarını dışarı doğru çıkarın. Bütün hamur için aynı işlemi uygulayın. Üzerine yumurta sarısı sürerek tepsiye alın.180 derecede pişirin.

Kremalı Lahana Çorbası - 26 Kasım 2008



Malzemeler :


* 3 yaprak lahana
* 2 çorba k.un
* 1 su b.krema
* 1 çorba k.tereyağı
* maydanoz
* su
* tuz

Hazırlanışı :

Lahanaları incecik doğrayın. Üzerini geçecek kadar su koyarak 5 dakika haşlayın. Diğer tarafta başka bir tencerede tereyağını eritin. Üzerine unu ekleyerek kavurun. Biraz kavurduktan sonra üzerine önce biraz soğuk su ekleyin. Lahanalar pişince su ile beraber terbiyenin olduğu tencereye ekleyin. Daha sonra üzerine kremayı da dökerek birkaç dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Kremanız yoksa 1 su bardağı süt ekleyerek de yapabilirsiniz.

Sahanda Pirzola - 26 Kasım 2008



Malzemeler :

* 500 gr.kuzu pirzola
* 2 soğan
* 4 diş sarımsak
* 3 biber
* 3 domates
* 1 tutam maydanoz
* sıvıyağ
* tuz,karabiber

Hazırlanışı :

Pirzolaları sıvıyağda yüksek ateşte pişirin. Bu arada başka geniş bir tavanın altına soğan ve sarımsağı doğrayarak yayın. Üzerine pişirmiş olduğunuz pirzolaları yerleştirin. En son kekik ve domates serperek kapağını kapatıp kendi suyunda pişmeye bırakın.

Zencefilli Havuçlu Kek - 26 Kasım 2008



Malzemeler :


* 3 yumurta
* 1 su b.esmer şeker
* 1 su b.süt
* 1 su b.sıvıyağ
* 2 hacuç
* zencefil
* 1 p.kabartma tozu
* 1 çay k.tarçın
* 1 su b.ceviz
* alabildiği kadar un

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına yumurtaları kırın. Üzerine esmer toz şekeri ekleyerek mikserle 5 dakika çırpın. Esmer şekeriniz yoksa beyaz toz şeker kullanabilirsiniz. Yumurta ve şeker köpürünce üzerine sütü ve sıvıyağı ekleyin. Daha sonra üzerine rendelenmiş havuç ve zencefili de ekledikten sonra kabartma tozu ve alabildiği kadar un da ilave ederek karıştırın. Kek kalıbını tereyağı veya margarin ile sıvadıktan sonra doğrayıcıdan geçirilmiş ceviz ile kaplayın. Hazırladığınız kek hamurunu içine dökün. 170 derecelik fırında pişirin.

Fasulye Piyazı - 25 Kasım 2008



Malzemeler :


* 2 su b.kuru fasulye
* 2 biber
* 3 yeşil soğan
* 2 haşlanmış yumurta
* 3 kırmızı soğan
* 1 tutam maydanoz
* siyah zeytin
* limon
* elma sirkesi
* zeytinyağı

Hazırlanışı :

Piyaz için fasulyeleri haşlayın. Süzdürdükten sonra karıştırma kabına alın. Üzerine zeytin, piyaz doğranmış mor soğan ve ince doğranmış yeşil soğanı ekleyin. Sirkesini ve zeytinyağını ekleyerek harmanlayın. Üstünü haşlanmış yumurta ile süsleyerek servis yapın.

Peynirli Cevizli Erişte - 25 Kasım 2008



Malzemeler :


* 1 kase erişte
* tulum peyniri
* beyaz peynir
* keçi peyniri
* 1 su b.ceviz
* 1 çorba k.tereyağı
* 1 tutam maydanoz

Hazırlanışı :

İlk olarak erişteyi arada karıştırarak haşlayın. Ocaktan aldıktan sonra içine küp doğranmış peynirleri ve ince doğranmış maydanozları ekleyerek harmanlayın. Üzeri için cevizleri tereyağında tavada kavurun. Kavrulunca eriştenin üzerine sıcak sıcak dökerek servis yapın.

Tavuk Köftesi - 25 Kasım 2008



Malzemeler :


* 1 adet tavuk göğsü
* 1 yumurta
* 1 soğan
* 1 tutam maydanoz
* kırmızı ve yeşil biber
* tuz,karabiber
* kekik
* galeta unu

Garnitürü için:

* patlıcan
* kabak
* biber

Hazırlanışı :

Tavuk kıymasını karıştırma kabına alın. Eğer tavuk kıymanız yoksa tavuk göğsünü doğrayıcıdan geçirerek kıyma haline getirin. Daha sonra üzerine ince doğranmış maydanoz, yumurta ve soğan rendesi ekleyerek karıştırın. Biraz karıştırdıktan sonra üzerine incecik doğranmış kırmızı ve yeşil biber ekleyerek iyice karıştırın. Tuzunu ve baharatını ayarlayın. Kıvamı cıvık ise biraz kurutulmuş ekmek ekleyebilirsiniz. Kıvamı istene kıvama gelince şekil vererek biraz beklemeye alın.

Bu arada sebzeleri pişirin. Bunun için sebzeleri doğradıktan sonra karıştırma kabın alın. Üzerine sıvıyağ, tuz ve nane ekleyerek harmanlayın. Daha sonra ızgarada pişirin.

Sebzeler piştikten sonra köfteleri de ızgarada pişirin. Sebzelerle beraber servis yapın.

Zerdeli Sütlaç - 25 Kasım 2008



Malzemeler :



Sütlacı için:

* 1 litre süt
* 1 su b.toz şeker
* 3 çorba k.pirinç
* 1 çorba k.nişasta
* 1 p.vanilya

Zerdesi için:

* 1 litre su
* 3 çorba k.pirinç
* 1 su b.toz şeker
* 1 çorba k.nişasta
* safran

Üzeri için:

* nar tanesi

Hazırlanışı :

İlk olarak tencereye sütü alın. Üzerine şekeri de ilave ederek kaynayana kadar kontrollü olarak pişirin. Kaynayınca üzerine vanilyasını ekleyin. Kıvamını bağlamak için ise nişastayı su ile açarak karıştır karıştıra ilave edin. Diğer tarafta pirince üstünü biraz geçecek kadar su ekleyerek pişmeye bırakın. Pirinç haşlanıp suyunu çekince kaynayan sütün üzerine ilave edin. Pişince servis edeceğiniz fırın kabına alarak soğumaya bırakın.

Zerdesi için tencereye suyu, şekeri,birkaç dal safranı, nişastayı ve haşlanmış ve suyunu çekmiş pirinci ekleyerek ocağa alın. Karıştırarak pişirin. Pişince ilk sıcaklığı çıkmış sütlacın üzerine dökerek Soğumaya bırakın. Nar taneleri ile servis yapın.

Bulgurlu Hardal Otu - 25 Kasım 2008



Malzemeler :


* 500 gr.hardal otu
* 2 soğan
* 2 diş sarımsak
* 2 çorba k.bulgur
* 1 çorba k.biber salçası
* mısırözü yağı
* su
* tuz

Hazırlanışı :

Soğanı yemeklik doğrayarak sıvıyağda sotelemeye alın. Üzerine sarımsağı da ekleyin. Biraz kavrulunca biber püresini de ekleyin. Kavrulunca hardal otunu soğanların üzerine yayın. Bulguru da hardal otunun üzerine serpin. Kapağını kapatarak kendi buharında pişirin. Dilerseniz yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.

Elmalı Üzümlü Kafesli Milföy - 24 Kasım 2008



Malzemeler :


* 2 elma
* 1 su b.kuru üzüm
* 1 avuç fındık
* 1 avuç ceviz
* 3 kuru incir
* 1 yumurta
* 8 adet milföy

Hazırlanışı :

Elmaların kabuklarını soyup içini çıkardıktan sonra incecik doğrayın. Elmaları tavaya alarak sotelemeye alın. Üzerine iri parçalanmış fındık, ceviz ve incirleri ekleyin. Biraz da limon kabuğu rendesi ekleyerek sotelemeye devam edin.

Kafes kısmını oluşturmak için milföylerden 4 tanesini uçları üst üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. Daha sonra hamurların kenar kısmına şerit şeklinde yumurta sarısı sürün. Milföylerden kenarları için şerit kesin. Sürdüğünüz yumurtaların üzerine yerleştirin. Orta kısmına iç harcı dökün. Üzeri için de şeritler keserek üstüne yerleştirerek kafes şekli verin. Üzerine tekrar yumurta sarısı sürerek 175 derecede pişirin. Üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

Turp Otu Salatası - 24 Kasım 2008



Malzemeler :

* Turp otu
* limon
* sarısak
* zeytinyağı
* tuz

Hazırlanışı :

Turp otunu yıkayıp ayıkladıktan sonra kaynayan suyun üzerine ekleyin. Pişince ince doğrayarak üzerine zeytinyağı,ince kıyılmış sarımsak ve limon karışımını gezdirerek servis yapın.

Uluk Katmeri - 24 Kasım 2008



Malzemeler :


* 2.5 s u b.un
* 1 yumurta
* 1 tatlı k.tuz
* alabildiği kadar su

İç harcı için:

* 200 kıyma
* 2 soğan
* 2 çorba k.salça
* 1 tutam maydanoz
* 1 çorba k.tereyağı
* sıvıyağ
* tuz,karabiber

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına unu alın. Üzerine yumurtayı ve tuzu alarak alabildiği kadar su ekleyin. Koyu ayran kıvamına gelene kadar karıştırın. Kıvamını bulunca krep gibi tavaya dökerek bu hamurdan ortalama 10 katmer pişirin.

İç harcı için soğanları ince doğrayarak tereyağında kavurun. Biraz kavrulduktan sonra üzerine kıymayı da ekleyerek kavurun. Kıyma biraz kavrulunca üzerine salçayı da ekleyerek kavurun.

Katmerler ve iç harç hazır olunca servis tabağına bir kat katmer bir kat iç harç olmak suretiyle bütün hamurlar ve iç harç dizilir.Katmerleri dilimledikten sonra dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz. İzmir yöresinde ise yazın yanında minik doğranmış karpuz ile servis yapılır.

Brokoli Çorbası - 24 Kasım 2008



Malzemeler :

* 1 adet brokoli
* 2 çorba k.un
* 1 yumurta
* 3 çorba k.süzme yoğurt
* su
* tuz

Üzeri için:

* tereyağı
* toz kırmızı biber

Hazırlanışı :

İlk olarak tencereye suyu koyarak kaynatın. Bu arada terbiyesi için 2 çorba k. un, 1 yumurta ve 3 çorba k. süzme yoğurdu bir kapta çırpın. Hazırlanan terbiyeye kaynayan sudan biraz ilave ederek kesilmesini engelleyin. Daha sonra kaynayan suya karıştırarak ekleyin.Brokolileri incecik doğrayarak tencereye ekleyin. Brokolileri ekledikten sonra 3-4 dk. Pişirerek ocaktan alın.

Karışık Peynirli Mekik - 24 Kasım 2008



Malzemeler :


* 2 su b.un
* 2 çorba k.yoğurt
* 2 çorba k.tereyağı
* 1 tatlı k.kabartma tozu

İç harcı için:

* koyun peyniri
* tulum peyniri
* keçi peyniri
* 1 tutam maydanoz
* çörek otu

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına unu alarak ortasını açın içine tereyağını ekleyerek karıştırın. Peynirler tuzlu olduğu için hamura tuz eklemeyin.

Başka bir tarafta iç harcı karıştırma yumurtayı kırın. Üzerine peynirleri rendeleyin. Maydanozları da ince doğrayarak ekleyin. Çörek otunu da serptikten sonra karıştırın.

Mekik hamurları ve iç harç hazır olunca hamurdan kalıp sayısı kadar parçalar koparın. Önce elinizde yuvarlayın. Daha sonra uzatarak mekik kalıbının içine basarak yerleştirin. Kalıbın içinde hamurdan havuzlar oluşturun. Hazırladığınız havuzlara iç harçtan koyun. Üzerine çörek otu serperek 180 derecede pişirin.

Filiz Salatası - 21 Kasım 2008



Malzemeler :


* 1 kase soya filizi
* 1 tutam buğday filizi
* közlenmiş kırmızı biber
* mor soğan
* turp
* roka
* kuzu kulağı
* maydanoz
* nane

Sosu için:

* Nar ekşisi
* zeytinyağı


Hazırlanışı :

Servis tabağına 1 kae soya filizini alın.Üzerine 1 tutam buğday filizi,közlenmiş krımızı biber ince kesilmiş kırımzı biber,turp,roka kuzukulağı ince kesilmiş olan maydanoz ve nane ilave edip salat malzemesini ilave edin.

Salatanın üzerine nar ekşisi ve zeytinyağı ilave edip salatayı servis edin.

Tavuklu Pırasalı Makarna - 21 Kasım 2008



Malzemeler :


* 1 paket kepekli makarna
* 2 havuç
* 2 diş sarımsak
* 1 pırasa
* 1 tavuk göğsü
* 1 tutam fesleğen
* mısır özü yağı
* tuz, karabiber
* kaşar peyniri rendesi

Hazırlanışı :

İlk olarak 1 paket makarnayı haşlayın.2 adet havucu ve 1 adet pırasayı çon ince olarak kesin.Tavaya sıvıyağı alın.Üzerine havucu ilave edip soteleyin.1 adet tavuk göğsünü küp olarak kesin.Tavaya havucun üzerine tavuk etini ilave edin ve birlikte soteleyin.

Daha sonra tavaya pırasayı ilave edip sotelemeey devam edin.Üzeirne tuz ve karabiber ilave edin.Servis tabağına kepekli makarnayı alın.Makarnanın üzerine sotelenmiş olan tavuklu sebzeleri ilave edin.üzerine fesleğen ve kaşar peynir rendesi ilave edip servis edin.

Çift Çekirdekli Ekmek - 21 Kasım 2008



Malzemeler :


* 2 su b. un
* 2 su b. yedi tahıllı un
* 1 su b. kepekli un
* 1 paket yaş maya
* 2 çorba k. esmer toz şeker
* yarım çay b. zeytinyağı
* 1 tatlı k. tuz
* 1 çay b. süt
* alabildiği kadar ılık su
* kabak çekirdeği
* ayçiçeği çekirdeği

Üzeri için:

* Yumurta


Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 2 su bardağı unu alın.Unun üzerine 2 su bardağı yedi tahıllı un 1 su bardağı kepekli un ilave edip karıştırın.Unların üzerine 1 tatlı kaşığı tuz 2 çorba kaşığı esmer şeker ilave edin.Unların ortasına havuz açın ve 1 paket yaşmaya ilave edin.Yaş mayanın üzerine 1 çay bardağı ılık süt ilave edin.Sütün üzerine ılık yarım çay bardağı sıvıyağ ilave edin.Sıvıyağ üzerine ılık su ilave edip ilk önce mayayaı eritin.Daha sonra unu da karıştırak hamuru yoğurun.
Hamurun içine kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdeği ilave edin.


Daha sonra hamuru 2 parçaya bölün.2 parçaya böldüğünüz hamurları ekmek şeklini verin.Ekmekleri fırın tepsisine alın.Ekmeklerin üzerine yumurta sarısı sürün.Üzerine çörek otu serpin.Ekmeklerin mayalanması yuklaşık olarak 30n dakika mayalanması için bekletin.Daha sonra ekmekleri önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

Karanfilli Elma Tatlısı - 21 Kasım 2008



Malzemeler :


* 6 elma
* 4 karanfil
* 4 çorba k. toz şeker
* su

Muhallebsi için:

* 4 su b süt
* 2 çorba k. nişasta
* 1 çorba k. un
* damla sakızı
* 1 su b. toz şeker

Üzeri için:

* Yeşil fıstık


Hazırlanışı :

6 adet elmanın üstünü ve altını kabuklarını soyun.Daha sonra elmaların iç çekirdeklerini çıkartın.Tencereye elmaları dizin.Elmaların üzerine 4 çorba kaşığı toz işeker ilave edin.Toz şekerin üzerine 4 adet karanfil ilave edin.Üzerine su ilave edip elmaları pişirin.

Muhallebisi için ise tencereye 4su bardağı sütü alın.Sütün üzerine 2 çorba kaşığı nişasta,1 çorba kaşığı un,1 su bardağı toz şeker ve damla sakızı ilave edip muhallebiyi pişirin.Elmalar piştikten sonra fırın kabna alın.Elmaların ilk sıcaklığı geçtikten sonra ve üzerine muhalebiyi ilave edin.Elma tatlısı soğuduktan sonra servis edin.

Kestaneli Pilav - 20 Kasım 2008



Malzemeler :


* 2,5 su b. pirinç
* 1 çorba k. tereyağı
* 1 çorba k. dolmalık fıstık
* 1 çorba k. kuş üzümü
* 1 havuç
* 1 su b. kestane
* tavuk suyu
* sıvıyağ
* tuz, su


Hazırlanışı :

İlk olarak havucu küp olarak kesin.Tencereye tereyağını alın.Üzerine dolmalık fıstıkları ilave edin.Dolmalık fıstığı avurun.Daha sonra küp kesilmiş olanhavucu ilave edin.Kavurmaya devam edin.Daha sonra üzerine 2.5 su bardağı pirinci ilave edin ve kavurmaya devam edin.

Kavrulmuş olan pirincin üzerine 1 çorba kaşığı kuş üzümü ilave edin.Üzerine küp kesilmiş olan kestaneyi ilave din.Pilavın üzerine 1 su badağı tavuk suyu ilave edin.Tavuk suyunun üzerine sıcak su ilave edip pilavı pişirin.Pilavı pişirdikten sonra servis tabağına alın.Kestane ile servis edin.

22 Kasım 2008 Cumartesi

Karışık Sebzeli Milföy Böreği - 20 Kasım 2008



Malzemeler :


* 6 milföy yaprağı
* 3 haşlanmış patates
* 1 havuç
* 1 kase bezelye
* 50 gr. kaşar peyniri
* 1 yumurta
* tuz, karabiber
Hazırlanışı :

İlk olarak öncden 3 adet patates ve 1 adet havucu haşlayın.Haşlanan patatesi ve havucu küp olarak kesin.Karıştırma kabına patates ,havuç,bezelye,küp keslmiş kaşar peyniri üzerine tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.6 adet milföy yaprağını üst ste gelecek şekilde dizin ve merdane ile açın.

Milföylerin içine sebzeli iç harçtan ilave edin ve iç harcı iyice bastırın.Milföylerin kenarlarına yumurta sarısı sürün.Milföyleri sarıp rulo haline getirin.Milföyleri 1 parmak kalınlığında kesin.Fırın tepsisni yağlayın.Milföy böreğini fırın tepsisine alın.Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

Ballı Kestaneli Ekmek - 20 Kasım 2008



Malzemeler :


* 4 su b. un
* 2 çorba k. kepekli un
* 1 paket yaş maya
* 2 çorba k. tereyağı
* 1 çorba k. bal
* 2 yumurta
* 1 su b. kestane
* 1 çorba k. tuz
* 1 çay b. süt
* alabildiği kadar ılık su
* muskat

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 4 su bdağı unu alın.Unun üzeribne 2 çorba kaşığı kepekli unu ilave edin.Unun osratına havuz açın ve 1 paket yaş maya ilave edin.Üzerine 1 çay bardağ ılık süt ilave edin1 çay bardağı ılık su işave edin.Üzerine 1 çorba kaşığı bal ilave edin.İlk önce mayayı eritin.Havuzun içine tereyağı,muskat rendesi ilave edin.Havuzun içine 1 adet yumurta kırın diğer yumurtanın sadece akını ilave edin.Daha sonra sıvıları karıştırın.Daha sonra hamura parçalanmış olan kestaneyi ilave edin.

Üzerine ılık su ilave ederek hamuru yoğurun.Hamuru kulak memesi kıvamında hazırlayın.Hamuru 5 adet bezeye bölün.Her bezeyi yuvarlak olarak hazırlayın.Ekmeklerin üzeri için uzun kısa hamurlar yapın.Yuvarlak hamurlrın üzerine uzun şeritleri yerleştirin.Ekmekelrin üzerine yumurta sarısı sürün.Ekmekelerin üzerine bütün kestane batırın.Mayalanması için 30 dakika bekletin.Daha öncden ısıtılmış olan 180 dereclik fırında ekmekleri pişirin.

İsveç Köftesi - 20 Kasım 2008



Malzemeler :

* 350 gr. kıyma
* 100 gr. lor peyniri
* 1 soğan
* tuz
* kimyon
* yeni bahar
* kurutulmuş ekmek
* süt

Garnitürü için:

* Yarım kg. patates
* 4 dilim pastırma
* 1 çorba k. tereyağı
* tuz, kaarbiber
* yeşil soğan

Sosu için:

* 1 çorba k. un
* 1 su b. et suyu
* tuz, karabiber

Üzeri için:

* ince doğranmış maydanoz

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 350 gr.kıymayı alın.Kıymanın üzerine 1 adet soğan rendesi ilave edin.Üzerine 100 gr.lor peynirini
rendeleyin.Daha sonra üzerine süt,galeta unu ilave edin.Üzerine kimyobn.tuz ve yeni bahar ilave edip köfteyi yoğurun.
İsveç köfrtesini ceviz parçası büyüklüğünde kopartıp yuvarlak olarak şekil verin.Fırın tepsiisini yaplayın.İsveç köftelerini fırın tepsisine dizin.İsveç köftesini önceden ısıtılmş olan 180 derecelik fırında pişirin.Garnitürü için yarım kg.patatesi yarı kıvamda haşlayın.Garrnitürü için tavaya 1 çorba kaşığı tereyağını ilave edin.Üzerine 4 dilim pastırma ilave edin.Yarı kıvamda pişen patatesleri ikiye kesin ve tavaya ilave edin.Üzerine tuz ilave edin.Daha sonra üzerine ince kıyılmış olan yeşil soğanı ilave edip birlikte soterelyin.


Sosu için tencereye 1 çorba kaşığı unu alın ve sıvıyağ ile beraber unu kavurun.Üzerine 1 su bardağı et suyu sirke ilave edip sosu kaynamaya bırakın.Servis tabağına sosu ilave edin.Sosun üzerine patatesli pastırmalı garnitürü ilave edin.Üzerine isveç köftelerini ilave ederek servis edin.

Nar Yağdı - 20 Kasım 2008



Malzemeler :


* 1 p. kızarmış ekmek

Islatmak için:

* 1 su b. pekmez
* 2 su b.su

Muhallebisi için:

* 4 su b. süt
* 2 silme çorba k.un
* 1 çorba k. nişasta
* 1 p. vanilya
* 1 su b. toz şeker
* 1 paket toz şanti
* 1,5 su b. süt
Hazırlanışı :

1 paket kızarmış ekmeği fırın kabına dizin.Kızarmış ekmeği ıslatmak için tavaya 1 su bardağı pekmezi alın.Pekmezin üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edin birlikte kaynatın.Fırın kabına dizilmiş olan kıazrmış ekmeklerin üzerine sıcak olarak pekmezli suyu ilave edip ekmekleri ıslatın.Şantisi için bir kapta 1 paket toz şanti ile 1.5 su bardağı sütü çırpın.
Muhallabbesi için tencereye 4 su sütü alın.Sütün üzerine 2 çorba kaşığı silme unu ilave edin.Üzerine 1 çorba kaşığı nişsata 1 paket vanilya,1 su bardağı toz şeker ilave edin.Muhallebiyi sürekli karıştırarak pişirin.

Şantiden 1 çorba kaşığı alıp kremanın içine ilave edip karıştırın.Kızarmış ekmeklerin üzerine muhallabeyui ilave edin.Muhallebi soğuduktan sonra üzerine şanti sürün.Üzerine nar tanesi ilave edin.Nar yağdı tatllısını soğduktan sonra servis edin.

Havuçlu Cevizli Yaş Pasta - 19 Kasım 2008



Malzemeler :


* 1 pasta keki

Kreması için:

* 2 su b. süt
* 1 çay b. toz şeker
* 2 çorba k. un
* 1 çorba k. nişasta
* 2 havuç
Şantisi için:

* 1 poşet toz şanti
* 1 su b. süt
Süslemek için:

1 kase minik havuç

toz şeker
su
pirinç yeşil fıstık


Hazırlanışı :

Kreması için tencereye 2 su bardağı sütü alın.Üzerine 1 çay bardağı toz şeker,2 çorba kaşığı un,1 çorba kaşığı nişasta
ilave edin.Kremayı sürekli karıştırarak pişirin.2 adet havucu haşlayın.Haşlanan havuçları püre kıvamına getirin.Püre kıvamına gelen havuçları kremanın içine ilave edin ve karıştırın.Şantisi için bir kapta poşet toz şanti ve 1 su bardağı sütü miksrele çırpın.

Kremanın içine 1 çorba kaşığı şanti ilave edip kremayı karıştrın.pasta tabanını zemini sarvis tabağına alın.Üzerine maamelat sürün ve ıslatın.Üzerine kremayı ilave edin.Diğer pasta tabını üsste yerleştirin.Pastayı şanti ile kaplayın.Pastanın kenarlarına pirinç yeşil fıstık serpin.Pastanın üzerine minik havuç az şakerli az su ile pişirn ile süsleyin.
Pastanın üzerine pişen minik havuçları dizin.Üzerine bütün ceviz ve pirinç yeşil fıstık ile süsleyin.

Ekşili Patates Salatası - 19 Kasım 2008



Malzemeler :


* Yarım kg. patates
* 2 yeşil biber
* 3 yeşil domates
* yeşil soğan
* maydanoz
* dere otu
* turşu
* yeşil zeytin
* limon
* kapari
* zeytinyağı

Hazırlanışı :

Patatesleri haşla.Patatesleri minik olarak kesin.Krıştırma kabına patatesleri alın.Yeşil soğpanıimaydanozu,dereotunu ince olarak kesin.Patateslerin üzerine tüm yeşillikleri ilave edin.Y

eşil bibei,zeytini,turşuyu ince olarak kesin.Karıştırma kabına ilave edin.Yeşil domatesleri ince olarak kesin ve karıştırma kabına ilave edin.Üzerine kapari ilave edin.Salatanın üzerine zeytinyağı ve limon suyu ilave edip tüm salata malzemesini karıştırın.Daha sonra salatayı servis tabağına alıp servis edin.

Pırasalı Üçgen Arnavut Böreği - 19 Kasım 2008



Malzemeler :


* 5 su b. un
* 1 tatlı k. tuz
* ılık su

İç harcı için:

* 1 kg. pırasa
* 50 gr. kıyma
* 1 çorba k. domates salçası
* 1 çorba k. biber salçası
* sıvıyağ
* tuz, karabiber

Arakatlar için:
Sıvıyağ

Üzeri için:
* 1 yumurta


Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 5 su bardağı unu alın.Unun üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.Üzerine ılık su ilave edin.Hamur malzemesini yoğurun.Kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Hamuru 24 adet bezeye bölün.Bezeleri tatlı tabağı şekline açın.Daha sonra aralarına sıvıyağ sürerek kat kat hamurları dizin.2 adet 12 li ayrı ayrı hamur hazırlayın.
İç harcı için ise pırasaları ince olarak kesin.Tavaya sıvıyağı alın.Üzerine ince kıyılmış olan pırasaları ilave edin.Üzerine 50
gr.kıyma ilave edip soteleyin.Daha sonra pırasaların üzerine biber salçası ve domates salçası ilave edin.

Daha sonra kat kat olan hamurları 12 adet olacak şeklide 2 ayrı 12 adetli hamur elde edin.Açılan hamurları ilk önce elinizle bastırın.Daha sonra hamurları merdane ile açın.Açılan hamurun 12 adedini Açılan hamurları12 adet hamurun üzerine pırasalı iç harcı ilave edin.Üzerine diğer 12li hamuru ilave edin. Hamurların kenarlarına elinizle kıvırın.Yuvarlak fırın tepsisini sıvayağ sürün.Hamuru tepsiye alın.Üzerine yumurta sarısı sürün.Fırına vermeden önce bötreği üçgen olarak kesin.Daha sonra pırasalı üçgen arnavur böreğini önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

Ispanaklı Yarım Ay Köfte - 19 Kasım 2008



Malzemeler :

* 500 gr. kıyma
* 1 soğan
* 1 yumurta
* tuz, karabiber
* kimyon

İç harcı için:

* 1 demet ıspanak
* 2 diş sarımsak
* 1 soğan
* tuz, karabiber
* sıvıyağ

Üzeri için:

* Kaşar peyniri


Sosu için:

* Zeytinyağı
* 1 kase domates biber konservesi,
* tuz, karabiber

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 500 gr.kıymayı alın.Üzerine 1 adet soğan rendesi ilave edin.Üzerine 1 adet yumurta kırın.Üzerine tuz,karabiber ve kimyon ilave edip köfteyi yoğurun.İç harcı için 1 adet soğanı yemeklik kesin.Tavaya soğanı alın ve soğanı kavurun.Soğanların üzerine ince kesilmiş sarımsakları ilave edin.1 demet ıspanağı ince olarak kesin.Daha sonra tavaya soğanların üzerine ıspanaklrı ilave edip sotelemeye devam edin.Sosu için ise 1 kase domates biber konservesini parçalayıcıdan geçirin.Tavada domstesli biberli sosu ilave edin.Üzerine tuz ve karabiber ilave edip az yağda soteleyin.

Köfteleri yuvarlak olarak elinizle şekil verin.Köftenin içine ıspanaklı iç harçtan ilave edin.Daha sonra yarım ay şeklinde köfteler hazırlayın.Köfteleri bu şeklide hazırlayın.Fırın tepsisine yarım ay köfteleri ilave edin.Köfteleri önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.Kaşar peyniri rendeleyin.Fırında çıkmak üzere olan köftelerin üzerine kaşar peynir rendesi ilave edinTekrar fırına verin ve kaşar peynirler eriyene kadar pişirin.Köfteleri servis tabağına alın.Üzerine toz kırmzı biber serpin.Köfteleirn üzerine sosu dökerek servis edin.

Balkabağı Çorbası - 19 Kasım 2008



Malzemeler :


* 500 gr. balkabağı
* 2 çorba k. un
* 1 su b. krema
* muskat
* sıvıyağ
* su

Hazırlanışı :

500 gr.balkabağını küp olarak kesin.Tencereye bal kabaklarını alın.Üzerine sıcak su ekleyip bal kabağını pişirin.Başka bir tencerde sıvıyağı alın.Üzerine 2 çorba kaşığı unu ilave edin.Unun üzerine ilk önce soğuk ilave edip kıvamı açın.Daha sonra pişen balkabağını tencereye ilave edin.Blendır dan geçirin ve püre kıvamıona geitirin.Çorbanın üzerine sıcak su ilave edip kıvamı bağlayın.

Kıvam bağlandıktan sonra 1 su bardağını yarısında fazlası kremayı çorbaya ekleyin.En son olarak çorbanın üzerine muskat rendesi ilave edin.Pişen çorbayı servis tabağına alın.Üzerine kalan kremayı ilave edip sıcak olarak servis edin.

Acem Kurabiyesi - 18 Kasım 2008



Malzemeler :


* 2,5 su b. un
* 2 çorba k. toz şeker
* yarım su b. krema
* 1 yumurta
* yarım p. yaşmaya
* yarım çay b. su

İç harcı için:

* 2 yumurta akı
* 4 çorba k. toz şeker
* 1 su b. toz fındık
* 1 su b. toz ceviz
* 1 tatlı k. vanilya
* 1 çay k. tarçın

Mantolamak için:

* Toz şeker


Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 2.5 su bardağı unu alın.Unun kenarlarına 2 çorba kaşığı toz şeker ilave edin.Unun ortasına havuz açın ve yarım paket yaşmaya ilave edin.Mayanın üzerine yarım çay bardağı su,1 adet yumurta ve yarım çay barağı krema ilave edin.İlk önce az su ile mayayı eritin.Daha sonra hamuru yoğurun.İç harcı için ise 1 su bardağı toz fındık,,4 çorba kaşığı toz şeker,1 tatlı kaşığı vanilya,tarçın ve 1 su bardağı toz cevizi karıştırın.Üzerine 2 adet yumurta akını ilave edip karıştırın.

Hamurdan ceviz parçası büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizi una bulayıp yuvarlak olarak açın.Hamurun içine iç harçtan ilave edin.Daha sonra hamuru içinde iç harç kalacak şeklide sarın.Daha sonra acem kurabiyeyi toz şekere bulayın.Öncden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişririn.

Meksika Esintisi - 18 Kasım



Malzemeler :


* 1 kase haşlanmış meksika fasülyesi
* 1 kase haşlanmış nohut
* 1 kase haşlanmış mısır
* 4 kırmız biber
* 1 domates
* turp
* maydanoz
* limon suyu
* zeytinyağı
* tuz, karabiber

Hazırlanışı :

İlk olarak nohutu önceden haşlayın.Karıştırma kabına haşlanmış nohut,mısır ve meksika fasulyesini ilave edin.Üzerine 1 adetdomates rendesini ilave edin.4 adet kırmızı biberi ince olarak kesin.Kırmızı biberleri karıştırma kabına ilave edin.

Turpları halka halka kesin.Turlarıda karıştırma kabına ilave edin.Üzerine ince kıyılmış maydanoz,zeytinyağı ilave edin.Üzerine tuz,karabiebr ve limon suyu ilave edip tüm malzemeyi karıştırın.Servis tabağına yeşillikelri dizin.Üzerine salata malzemesini ilave edip servsi edin.

Lor Tatlısı - 18 Kasım 2008



Malzemeler :


* 500 gr. tuzsuz lor
* 4 yumurta
* 1 su b. toz şeker
* 1 su b.un
* 1 su b. pirinç unu
* 1 p. kabartma tozu
* limon kabuğu

Şerbeti için:

* 4 su b. toz şeker
* 4 su b. su
* 1 dilim limon

Üzeri için:

* hindistan cevizi
* yeşil fıstık

Hazırlanışı :

500 gr.tussuz lor peynirini tel süzgeçten geçirin.Daha sonra üzerine 4 adet yumurtayı kırın.Üzerine 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı un,1 su bardağı pirinç unu ve 1 paket kabartma tozu ilave edin.Daha sonra üzerine limon kabuğu
rendesi ilave edin.Tüm malzemeyi yoğurun.Fırın tepsisini sıvıağ sürün.Şanti torbasına karışımı ilave edin.Şanti torbasından lor tatlısını sıkırak yuvarlak olarak şekil verin.Şerbeti için ise tencereye 4 su brağı toz şeker,4 su bardağı su ve 1 dilim limon ilave edip şerbeti kaynatın.

Öncden ısıtılmış olan 175 derecelik fırında pişirin.Tatlıyı fırından çıkarttıktan sonra ılımış şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün.Şerbetini çekmesini sağlayın.Daha sonra üzerine hindistan cevizi ve yeşil fıstık serperek servis edin.

Çıtır Paneli Tavuk - 18 Kasım 2008



Malzemeler :


* 5 tavuk baget

Panelemek için:

* 2 yumurta
* un
* galeta unu
* tuz, karabiber
*
* Kızartmak için sıvıyağ
* 1. Garnitür için:
6 adet patates
* 2. garnitür için:
2 soğan


Sosu için:

* Mayonez
* kapari
* kornişon turşu
* maydanoz
* yeşil zeytin

Hazırlanışı :
İlk olarak tavuk bageti önceden haşlayın.
1. garnitürü için patatesleri elma dilim şeklinde kesin.Daha sonra patatesleri haşlayın.

Tavuk bagetleri panelemek için karıştrma kabına 2 adet yumurtayı kırın ve çırpma teliyle çırpın.Tavuk bagerleri ilk önce una bulayın.Daha sonra sonra yumurtaya bulayın.Daha sonra galeta ununa bulayın.2.garnitütü için 2 adet soğanı halka halka kesin.Soğan halkalarını ayırın.Soğanların üzerine tuz ilave edin.Soğan halkalarııı suyunu biraz saldıktan sonra ilk önce una bulayın.Daha sonra yumurtaya ulayın.Daha sona galeta unua bulayın.Daha sonra patatesleri sıvıyağda kızartın.Patatesler kızardıktan sonra soğan halkalarını kızartın.Tavuk bagetleride sıvıyağda kızartın.

Sosu için kornişon turşuyu ve biberli zeytini ince olarak kesin.Bir kapta yoğurt,mayanoz,kornişon turşu,zeytin,kapari
ve ince kesilmiş olan maydanozu karıştırın.Servis tabağına kızartılmış olan tavuk baget,elma dilim patates ve soğan
halkalarını ilave edin.Yanında sosu ile servis edin.

Kişnişli Buğday Çorbası - 18 Kasım 2008



Malzemeler :


* 1 su b. haşlanmış buğday
* 100 gr. kavurma
* 1 kase yoğurt
* 2çorba k. un
* 1 soğan
* 1 çorba k. tereyağı
* 1 tutam taze kişniş
* su, tuz

Hazırlanışı :

Tencereye ilk önce suyu alın.Üzerine 1 su bardağı haşlanmış buğdayı ilave edip kaymaya bırakın.

Terbiyesi için karıştırma kabına 1 kase yoğurdu alın.Üzerine 2 çorba kaşığı unu ilave edip karıştırın.Terbiyenin üzerine sıcak su ilave edip karıştırın.Terbiyeyi tencereye buğdayın üzerine ilave edin.1 adet soğanı yemeklik kesin. 100 gr.kavurmayı ince olarak kesin. 1 tutam kişnişi ince olarak kesin.

Sokaracı için tavaya tereyağını alın ve teryağını eritin.Tereyağı eridikten sonra üzerine soğanı ilave edin.Soğanın üzerine kavurmayı ilave edin.Sokaracı tencereye ilave edin.Karıştırmaya devam edin.Çorba piştikten servis tabağına ilave edin.Sıcak olarak servis edin.

Ödemiş Salatası - 17 Kasım 2008



Malzemeler :


* Çeri domates
* salatalık
* marul
* zeytin
* tulum peyniri
* kıtır ekmek
* zeytinyağı
* limon suyu


Hazırlanışı :

Karıştırma kabına kıtır ekmeği elinizle kırıp ilave edin.

Ekmekleri haifçe ıslatın.Salatalığı küp olarak kesin.Ekmeklerin üzerine salatalığı ilave edin.Marulu ve maydanozu iri olarak kesip ekmeklerin üzerine ilave edin.Üzerine çeri domates,zeytin,zeytinyağı,limon suyu ve tussuz lor peynirini ilave edip salata malzemesini karıştırın.Salatayı servis tabağına alıp servis edin.

Mantarlı Ispanaklı Patates Çanağı - 17 Kasım 2008



Malzemeler :


* 6 patates
* 1 kase mantar
* 1 soğan
* 1 biber
* 2 diş sarımsak
* 1 tutam ıspanak
* zeytinyağı
* tuzi karabiber

Üzeri için:

* Tulum peyniri

Hazırlanışı :

İlk olarak mantarkarı küp olarak kesin.Daha sonra 1 adet soğanı ve 1 adet biberi küp olarak kesin.Tavaya sıvıyağı alın.Üzerine küp kesişmiş mantar,soğan ve biberi ilave edip soteleyin.Ispanakları iri olarak kesin.Domatesi küp olarak kesin.Tavadaki sebzelerin üzerine ilk önce tuz ve karabiber ilave edin.Küp kesilmiş domatesi ilave edin.Daha sonra iri kesilmiş ıspanakları ilave edip soteleyin.

Patateslerin kabuklarını soyun.Daha sonra patatesleri ortadan kesin.Patateslerin içini boşaltın.Daha sonra patatesleri kızdırılmış yağda kızartın.Fırın kabına kızartılmış olan patatesleri dizin.Üzerine karabiber ilave edin.Patateslerin boşaltlmış içine ıpsnaklı iç harçtan paylaştırın.Patateslerin üzerine tulum peynirini rendeleyin.Öncden ıstılmış olan 180 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirin.

Sebzeli Köylü Biftek - 17 Kasım 2008



Malzemeler :


* 400 gr. bonfile
* 1 kabak
* 1 kereviz sapı
* 2 patates
* 1 soğan
* 2 defne yaprağı
* 2 biber
* 1 havuç
* 2 diş sarımsak
* 1 çay b. bezelye
Hazırlanışı :

İlk olarak soğanı,1 adet kereviz sapını,2 adet patatesi,1 adet kabağı,2 biberi,1 adet havucu,tüm sebzeleri küp olarak kesin.Tavaya sıvıyağı alın.Üzerine 400 gr.bonfileleri kızgın yağda etleri alt üst pişirin.Aynı tavada kereviz sapı,soğan,biber,havuç,defne yaprağını ilave edip soteleyin.Daha sonra diğer sebzelerin üzerine küp kesilmiş patates ve kabağı ilave edip sotelemeye devam edin.2 adet domatesi küp olarak kesin.Sebzelerin en son üzerine domatesleri işave edin.Üzerine tuz ve karabiber ilave edin.

Fırın kabına etleri dizin.Etlerin üzerine karabiber ilave edin.Üzerine sotelenmiş sebzeleri ilave edin.Üzerine az miktarda su ilave edin.Önceden ısıtılmış olan 180 dereclil fırında pişirin.Fırından sebzeli köylü bifteği çıkartın.Fırından çıkarttıktan sonra üzerine 1 çay bardağı bezelye ilave edin.Bezelyenin üzerine kaşar peynir rendesi ilave edip tekrar fırına verin.
Kaşar peynirleri eridikten sonra fırından çıkartın Garnitürü için 1 çiçek brokoliyi haşlayın.Daha sonra üzerine haşlanmış brokoliyi ilave edip servis edin.

Yumurta Tatlısı - 17 Kasım 2008



Malzemeler :


* 10 yumurta
* 5 çorba k. un
* 1 p. vanilya

Şerbeti için:

* 3 su b. toz şeker
* 4 su b. un
* 1 dilim limon

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 10 adet yumurta akını alın.Yumurta aklarını mikserle köpürene kadar çırpın.Daha sonra üzerine 10 adet yumurta adaet yumurta sarısnı ilave edip çırpın.Daha sonra üzerine 5 çorba kaşığı un ve 1paket vanilya ilave edip mikserle çırpın.Fırın kabına karışımı boşaltın. Yumurta tatlısını ilk Önce 250 dercede 7 dakika tutun.Daha sonra 170 dercelik fırında pişirmeye devam edin.

Şerbetiiçin tencereye 4 su bardağı su,3 su bardağı toz şeker ve 1 dilim limon ilave edip şerbeti kaynatın.Yumurta tatlısını şerbeti dökmeden önce dilimleyin.Yumurta tatlısı ılık olucak.Şerbet te ılık olucak ve yumurta tatlısının üzerine ılık şerbeti dökün.

İncirli Turta - 17 Kasım 2008



Malzemeler :


* 2,5 su b. un
* 125 gr. tereyağı
* 1 yumurta
* 1 çay b. toz şeker
* 2 çorba k. ceviz
* 1 tatlı k. kabartma tozu

Üzeri için:

* İncir
* 2 çorba k. toz şeker
* 1 çay k. tarçın
* ceviz

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 2.5 su bardağı unu alın.Unu ortasına 125 gr.tereyağını alın.1 adet yumurtayı kırın.Unun üzerine 1 tatlı kabartma tozunu ilave edin.Üzerine 1 çay bardağı toz şeker ilave edin.Turta hamurunu yoğurun.2 çorba kaşığı cevizi parçalayıcıdan geçirin.Turta hamurunu turta kalıbına yerleştirin.Hamurun üzerine parçalanmış cevizi ilave edin.
İncirleri dilimleyin.Hamurun üzerine dilimlenmiş olan incirleri dizin.Daha sonra bir kapta 2 çorba toz şeker ve 1 çay kaşığı tarçını ilave edip karıştırın.Bu karışımı incirlerin üzerine serpin.

Daha sonra üzerine ceviz parçaları ilave edin.Önceden ısıtılmış olan 170 derecelik fırında incirli turtayı pişirin.

Mantarlı Salamlı Pizza - 14 Kasım 2008



Malzemeler :


* 3 su b.un
* yarım p.yaşmaya
* 1 tatlı k.tuz
* yarım çay b.sıvıyağ
* aldığı kadar ılık su

Sosu için:

* 1 kase menemenlik harç
* 1 tutam fesleğen
* 2 çorba k.zeytinyağı
* tuz,karabiber

Üzeri için:

* salam
* kaşar peyniri
* mantar
* mısır
* biber
* domates

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına unu alın. Ortasını havuz şeklinde açıp maya ve suyu alarak hamuru kulak memesi kıvamında yoğurun. Hazır olan hamuru 2 ye ayırarak tepsinize göre açın.

İç harcı için mantarları doğrayarak sıvıyağda soteleyin.Sosu için ise doğrayıcıya menemenlik harç, fesleğen ve zeytinyağı koyarak doğrayın. Tepsiye aldığınız hamuru sos ile sıvayın. Daha sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri rendesi serpin. Daha sonra sırasıyla doğranmış salam, sotelenmiş mantar, biber ve domates dizin. En son üzerine tekrar kaşar peyniri rendesi serperek 200 derecede pişirin.

Hafta Sonu Güveci - 14 Kasım 2008



Malzemeler :


* 300 gr.kuzu eti
* 1 kase mantar
* 1 kase sarı biber
* 2 soğan
* 1 baş sarımsak
* 1 kg.patlıcan
* yarım kg.domates
* 1 çorba k.tane sumak
* zeytinyağı
* tuz

Hazırlanışı :

Güvecin zeminine küp doğranmış kuzu etini alın. Üzerine iri doğranmış soğanı ve sarımsağı alın. Mantarları da ikiye bölüp dizin.Daha sonra pişme sırasına göre biberleri ve doğranmış patlıcanları da ekleyin. En üste kolay pişecek olan domatesleri de doğrayarak ilave edin. Tuzunu ve sumağını ekleyerek güvecin ağzını önce yağlı kağıtla sonra folyo ile kapatarak ocağa pişmeye alın.

Tavuklu Mantarlı Lazanya - 14 Kasım 2008



Malzemeler :


* 300 gr.tavuk eti
* 500 gr.mantar
* 1 soğan
* 4 diş sarımsak
* 2 biber
* 2 domates
* 500 gr.lazanya
* kekik
* tuz,karabiber
* sıvıyağ

Beşamel sos için:

* 3 su b.süt
* 2 çorba k.un
* sıvıyağ
* tuz,karabiber
* muskat

Üzeri için:

* kaşar peyniri

Hazırlanışı :

Lazanyanın iç harcı için tavaya doğranmış soğanları alarak sotelemeye başlayın. Üzerine tavukları da ekleyerek kavurun. Bir süre kavrulduktan sonra üzerine ince doğranmış mantarları ve biberleri de ekleyin. Mantarlar suyunu çekip yağa binince doğranmış domatesleri, tuz ve karabiberini ekleyin.

Lazanyaları haşlamak için tencereye suyu alın. Üzerine tuz ve sıvıyağ ekleyin. Lazanyaları kaynamasına yakın suyun içine
atın. İlk attığınızda yapışmamasına dikkat edin. Yarı kıvamda pişince lazanyaları tencereden soğuk suya alın. Şoklama
yaptıktan sonra süzgece alıp, süzdürün.

Beşamel sosu için tencereye sıvıyağı ve unu alıp kavurun. Biraz kavrulduktan sonra üzerine sütü ekleyin. Tuzunu, karabiberini ve muskatını ekleyip karıştırarak pişirin. Kıvamı akıcı olmalı, koyu olursa süt ile kıvamını açın.

Hazırlıklar tamam olunca fırın kabına lazanyalardan kabın altını kapatacak kadar dizin. Daha sonra üzerine hazırlanan
iç harçtan koyun üzerine beşamel sos gezdirin, kaşar peyniri rendesi de serptikten sonra tekrar lazanya dizin. Bütün
lazanyaları bu şekilde aralarına harç ve sos serperek kat kat dizin. Lazanya hazır olunca 180 derecede pişirin.

Elmalı Kıtırlı Kek - 14 Kasım 2008



Malzemeler :


* 3 su b.un
* 2 yumurta
* 1 su b.toz şeker
* 1 çay b.süt
* 3 çorba k.tereyağı
* 1 p.kabartma tozu

Arası için:

* 3 elma
* 1 limon
* 1 çay b.esmer şeker

Üzeri için:

* 1.5 su b.un
* 1 çorba k.tereyağı
* 1 çay b.esmer şeker
* ceviz tarçın

Hazırlanışı :

Elmaları soyup çekirdek yataklarını çıkarın. Küçük elma dilimi şeklinde doğrayın. Üzerine 1 çay b. esmer şeker ve limon suyu ekleyerek pişirin.

Karıştırma kabına un, kabartma tozu ve şekeri alın. Şöyle bir karıştırdıktan sonra ortasını havuz şeklinde açın. Havuza süt, yumurta, limon kabuğu rendesini alarak ortadan itibaren karıştırmaya başlayın.

Hamur hazır olunca yağlanmış tart kalıbına alarak yayın. Tart şeklini vererek elmalı karışımı üzerine dizin. Üstteki hamur
için karıştırma kabına un, tereyağı, esmer şeker ve tarçını alın. Karıştırarak üst hamuru hazırlayın. Hamurun kıvamı kek
gibi değil, helva gibi tane tane olacaktır. Hazır olan hamuru tart kalıbındaki elmaların üzerine yayın. Cevizleri de üzerine
kırıp 170 derecelik fırında pişirin. Üstü kıtır kıtır farklı bir kek...

13 Kasım 2008 Perşembe

Tulum Peynirli Rokalı Dürüm-13 Kasım 2008



Malzemeler:


tulum peyniri
roka
domates

taze soğan

renkli yeşillikler


Dürüm için önce hamurunu hazırlamak gerekir.Un,tuz,yaşmaya ve su ile kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlıyoruz. Biz etli ekmek için gerekli hamurdan bir kısmını lavaş için Kullandık. Hamur mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde bezelere kesip yufka ekmeği gibi İnce açıyoruz. Daha sonra saç üzerinde pişiriyoruz. Saç yoksa teflon tavada da pişirebilirsiniz. Pişen lavaşların içine tulum peyniri ve tüm yeşillikleri yerleştiriyoruz. Domates dilimlerini de
Dizip dürüm olarak sarıyoruz. İster bütün olarak istersek de dilimleyerek servis ediyoruz. Bol sebzeli ve tulum peynirinin de lezzeti ile son derece hafif bir dürüm.

Üç Renkli Üç Farklı Lezzet-13 Kasım 2008



  • 2 yumurta
  • 1 çay b.toz şeker
  • 1 çorba k.kakao
  • yatım çay b.sıvıyağ
  • yarım çay b.süt
  • aldığı kadar un

Muhallebisi için:

  • 1 litre süt
  • 1 su b.toz şeker
  • 2 çorba k.un
  • 1 çorba k.pirinç unu

Havuçlu Bölümü için:

  • 500 gr.havuç
  • 1 çay b.toz şeker
  • 1 çorba k.nişasta

Üzeri için:

  • hindistan cevizi
  • ceviz

Keki için karıştırma kabına yumurtaları kırıp mikserle çırpın. Üzerine Sıvıyağ, süt, kakao ve 2 çorba k. un ekleyerek karıştırın. Tepsiye dökerek 170 derecede pişirin.

Muhallebisi için tencereye sütü, nişastayı, pirinç ununu, unu ve toz şekeri alın çırparak pişirin. Pişince ilk sıcaklığı çıkmış olan kekin üzerine dökün.

3. kat için ise buharda ya da haşlanarak pişirilmiş havuçları püre yapın. Havuçları tavaya alarak üzerine biraz haşlama suyundan ekleyin. Toz şekeri ve su ile yumuşatılmış nişastayı da ekleyerek bir süre iyice karıştırarak pişirin. Blender ile iyice ezerek ilk sıcaklığın çıkmasını bekleyin.Daha sonra soğuyan muhallebinin üzerine havuçlu karışımı döküp yayın. Üzerini Fıstık ve fındık ile süsleyin. Soğuduktan sonra bir gece buzdolabında dinlendirip dilimleyerek Servis yapın.Az şekerli ama hem lezzetli hem de hafif bir tatlı...