29 Nisan 2009 Çarşamba

Elmalı Lokum



Malzemeler :

* 3 su b.un
* 4 çorba k.tereyağı
* 5 çorba k.pudra şekeri
* 1 çorba k.yoğurt
* 1 p.kabatma tozu

İç harcı için:

* 2 elma
* 1 avuç ceviz
* 3 çorba k.toz şeker

Üzeri için:

* pudra şekeri

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına pudra şekeri, un, yoğurt ve kabartma tozunu alarak hamuru yoğurun. Diğer tarafta elmaları rendeleyerek tavaya sotelemeye alın. Üzerine ceviz, tarçın ve şeker ilave ederek sotelemeye devam edin. İç harç pişince hamurdan ceviz büyüklüğünde koparın. İçine harçtan koyarak kapatın. Kapatılan yerler alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizin.170 derecelik fırında pişirin.

Semizotlu Güveç



Malzemeler :

* 100 gr.kıyma
* 1 soğan
* 4 diş sarımsak
* 3 patates
* 1 kabak
* 1 demet semizotu
* 1 tutam pazı
* 1 kavanoz domatesli biber sosu
* zeytinyağı
* tuz,karabiber

Hazırlanışı :

İlk olarak sıvıyağı ve kıymayı güveç tencerede sotelemeye alın. Daha sonra üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin. Bir süre kavrulunca üzerine halka doğranmış patatesleri dizin. Kabakları da halka doğrayarak patateslerin üzerine dizin. Sonrasında doğranmış semizotu ve pazıları da doğrayarak üzerine serpin. En son domatesli biberli sosu gezdirerek tuz ve baharatını ayarladıktan sonra kapağını kapatın. Biraz ocakta tuttuktan sonra 190 derecelik fırında pişmeye alın. Pişince ince doğranmış dereotunu üzerine serpin ve sıcakken servis yapın.

Menemenlik



Malzemeler :

* domates
* sarımsak
* biber

Hazırlanışı :

Biberleri ve domatesleri kesin.Tencereye sarımsakları alın.Üzerine biberleri ilave edip soteleyin. Daha sonra küp kesilmiş domatesleri ilave edip sotelemeye devam edin.Menemenlik bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın.Daha sonra kavanozlara boşaltın.Kavanozları ters çevirip soğumasını sağlayın.

Yumurta Dolması



Malzemeler :

* 7 haşlanmış yumurta
* maydanoz
* yeşil soğan
* tuz,karabiber
* zeytinyağı

Garnitürü için:

* renkli yeşillik
* domates
* salatalık
* havuç

Hazırlanışı :

7 adet yumurtayı önceden haşlayın.Yumuratnın ilk önce kenarlarını kesin.Daha sonra ortadan kesin ve yumrtanın içini çıkartın.Yumurtanın akını servis tabağına alın.Yumurtanın içini bir karıştırma kabına alın. Üzerine ince kesilmiş olan maydanozu ilave edin.Üzerine tuz ,karabiber ilave edin.Üzerine pul biber zeytinyağı ilave edip çatalla ezin.Yumurtaların içine doldurun.Servis tabağna renkli yeşillikleri alın. Üzerine domates dilimleri ilave edin.Domateslerin üzerine salatalık dilimleri ilave edin. Havuçları çok ince olarak kesin.Havuçları salatalıların üzerine ilave edin. Daha sonra yumurta dolmalarını servis tabağına alıp servis edin.

Pastane Poğaçası



Malzemeler :

* 3 su b.un
* 30 gr.yaş maya
* 2 çorba k.toz şeker
* 1 tatlı k.tuz
* 2 yumurta
* 1 çay b.süt
* 150 gr.tereyağı
* 1 tatlı k.mahlep
* aldığı kadar ılık su

İç harcı için:

* beyaz peynir
* maydanoz

Üzeri için:

* çörek otu

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 3 su bardağı unu alın.Unun üzerine 2 çorba kaşığı toz şeker,1 tatlı kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı mahlep ilave edin. Unun ortasına havuz açıp 30 yaşmayayı ilave edin.Mayanın üzerine 1 çay bardağı süt,ılık su ilave edin. İlk önce mayayı eritin.Daha sonra üzerine 1 adet yumurta diğer yumurtanın sadece akını ilave edip karıştırma ya devam edin.Daha sonra havuzun içine yumuşamış olan 150 gr.tereyağı ilave edip karıştırın.Dada sonra unu da karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.

İç harcı için maydanozu ince olarak kesin.Karıştırma kabına beyaz peynirve maydanozu ilave edip karıştırın. Hamuru toplam 16 adet bezeye bölün.Yuvarlak bezeleri elnizin tersi ile bastırın.Elinizle bastırdığınız bezelrin içine peynirli iç harçtan ilave edin ve uçlarını kapatın.Ayırdığınız yumurta sarısnı poğaçalrın üzerine sürün.Yumutanın üzerine çörek otu serpin. Fırın tepsisini yağlayın.Poğaçaları fırın tepsisine alın.Mayalanması için bir süre bekletin. Öncden ısıtılmş olan 200 dereclik fırında pişirin.

Kahvaltılık İştah Açıcı



Malzemeler :

* biber
* domates
* sarımsak
* elma sirkesi
* zeytinyağı
* fesleğen
* tuz,karabiber

Hazırlanışı :

Sarımsakları ince oarak kesin.Tavaya zeytinyağı ilave edin.Üzerine saımsağı alın. Biberleri kesin.Üzerine biberleri ilave edip soteleyin.Daha sonra üzerine domatesleri ilave edip soteleyin.Üzerine karabiber ilave edin.Daha sonra servis tabağınsa alıp kahvaltıda servis edin.

Karnabaharlı Börek



Malzemeler :

* 3 yufka
* 2 çiçek karnıbahar
* 2 yumurta
* 100 gr.beyaz peynir
* 100 gr.kaşar peynir
* 1 tutam dereotu
* 1 tutam maydanoz
* 1 tutam yeşil soğan
* tuz, karabiber

Sosu için:

* 2 çorba k.tereyağı
* 1 yumurta
* 1 çay b.süt

Hazırlanışı :

2 çiçek karnıbaharı öncden haşlayın.Daha sonrac karnıbaharları kesin. Maydanozu,derreotunu ve yeşil soğanları ince olarak kesin.Karıştırma kabına karnıbaharları,maydanoz,dereotu ve yeşil soğanları ilave edin.Üzerine 2 adeyt yumurta kırın.Daha sonra üzerine beyaz peynir,kaşar peynir rendesi, tuz karabiber ilave edip iç harcı karıştırın.Sosu için tavaya 2 çorba kaşığı tereyağını alın.Terayağı eritin tereyağı eridikten sonra 1 adet yumurtayı kırın.Üzerine 1 çay bardağı süt
ilave edip karıştırın.

Fırın tepsisini yağlayın.1.yufkayı tepsinin zeminine serin.2.yufkayı elinizle parçalayıp yufkanın üzerine ilave edin. Üzerine karnıbaharlı iç harçtan koyun.Üzerine sosun yarısını dökün.Diğer yufkayıda parçalayp yufkayı ilave edin.Tepsinin dışta kalan yufkanın uçları ile kapatın.Üzerine kalan sosu dökün. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

Siyah Üzümlü Kup



Malzemeler :

* 1 p.kedi dili bisküvi
* 1 su b.krema
* 4 çorba k.pudra şekeri
* 1 salkım siyah üzüm
* portakal reçeli

Üzeri için:

* Frenk üzümü

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 1 su bardağı kremayı alın.Üzerine pudra şekeri ilave edip mikserle çırpın. Kedi dili bisküvileriniş elinizle kırıp kupların içine alın.Üzerine portakal reçeli suyunda ilave edin. Üzerine kremadan ilave edin.Kremanın üzerine siyah üzüm ekleyin.Üzerine tekrar kedi dili bisküvi ekleyin. Üzerine ferk üzüm ilave edip servis edin.

Rulo Gofretli Pasta



Malzemeler :

* 1 hazır kakaolu pasta keki

Kreması için:

* 3 su b.süt
* 1 su b.toz şeker
* 2 çorba k.kakao
* 1 yumurta sarısı
* 2 çorba k.un
* 1 çorba k.nişasta

Arası için:

* mango

Kenarları için:

* rulo gofret

Üzeri için:

* çikolata parçaları
* yıldız meyve

Hazırlanışı :

İlk olarak pastanın kremasını hazırlayın.Pastanın kreması için tencereye 3 su bardağı sütü alın. Sütün içine 1 su bardağı toz şeker,2çorba kakao 1 adet yumurta sarısı,1 çorba kaşığı nişsata 2 çorba kaşığı un ilave edip kremayı pişirin. Hazır pasta kekini yuvarlak çembere ilk pasta kekini alın.Pasta kekinin üzerine az miktarda reçel ile ıslatın. Üzerine kremanın yarısını ilave .Üzerine çok minik kesilmiş olan mangoyu ilave edin.Diğer pasta kekini de üzerine alın.Çemberi çıkartın. Pasta kekinin üzerine kalan krema ile kenarları da dahil olmak üzeri pastayı kreması kaplayın. Pastanın kenarlarına rulo gofretleri dizin. Pastanın üzerine çikolata parçaları ilave edin.Pastanın üzerine yıldız meyveler ile süsleyip servis edin.

27 Nisan 2009 Pazartesi

Ispanaklı Pamuk Pide



Malzemeler :

* 4 su b.un
* yarım p.yaşmaya
* 1 çorba k.yoğurt
* tuz,su

İç harcı için:

* 1 demet ıspanak
* 4 kırmızı biber
* 1 çay b.tane mısır
* beyaz peynir
* kaşar peyniri

Hazırlanışı :

Hamuru için karıştırma kabına 4 su b.unu alın.Unun ortasına yarım paket yaşmaya ilave edin. Unun üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.Mayanın üzerine 1 çorba kaşığı yoğurt ve üzerine ılık su ilave edip ilk önce mayaı eritin.Daha sonra unu da karıştırarak hamuru yoğurun.Kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın.

İç harcı için ıspanakları iri olarak kesin.İçine az miktarda sıvıyağ,tuz ve karabiber ilave edip ıspanaklar yumuşayana kadar soteleyin. Daha sonra beyaz peyniri ve kaşar peyniri küp olarak kesin. Hamuru 8 bezeye bölün.Yuvarlak pide hamurları hazırlayın.Üzerine ıspanaklı peynirli iç karçtan ilave edin. Hamurların kenarlarını kapatın.Pidenin iç malzemesinin üzerine tane mısır ilave edin. Fırın tepsisine pideleri alın.Pideleri önceden ısıtılmış olan 200 dercelik fırında pişirin. Pidelerin fırından çıkmasına yakın pidelerin üzerine kesilmiş kırmızı biberleri ve kalan kaşar peynirleri ilave edin.Tekrar fırına verin.

Sini Oruğu



Malzemeler :

* 3 su b.ince bulgur
* 4 çorba k.irmik
* 1 yumurta
* 2 çorba k.biber salçası

İç harcı için:

* 350 gr.kıyma
* 2 soğan
* 1 avuç ceviz
* sıvıyağ
* tuz,karabiber

Hazırlanışı :

3 su bardağı ince bulguru bir kaba alın.Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip bulgurun şişmesini sağlayın. Daha sonra bulguru karıştırma kabına alın.Üzerine 2 çorba kaşığı biber salçası,4 çorba kaşığı irmik bir tutam tuz,karabiber,sıvıyağ ilave edip karıştırın. Daha sonra üzerine 1 adet yumurta kırın ve karıştırın.1 adet soğnı yemekilk kesin. Tavaya soğanı alın ve kavurun.Soğanın üzerine 350 gr.kıyma ilave edip soğan ile beraber kavurun.Daha sonra üzerine tuz,yeni bahar ve karabiber ilave edip karıştırın.En son kıymanın üzerine ceviz parçaları ilave edin. Yuvarlak bir fırınn tepsisini sıvıyağ ile yağlayın. Fırın tepsisine bulgurlu harcın yarısını tepsiye yayın.Bulgur hacın üzerine kıymalı iç harcı yayın. Kıymalı iç harcın üzerine kalan bulgrlu harç ile kapatın.Eliniz ıslatıp elinizle iyice bastırın. Sini oruğunu fırına vermeden önce dilimlere bölün. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

Karışık Kafesli Börek



Malzemeler :

* 4 su b. un
* yarım p. yaşmaya
* 1 tatlı k. tuz
* 1 çorba k. tozşeker
* 1 yumurta
* yarım çay b. sıvıyağ
* 1 çorba k. tereyağı
* 1 çay b. süt
* aldığı kadar su

İç harcı için:

* salam,sucuk
* 2 domates
* 7 biber
* hellim peyniri
* tuz,karabiber
* sıvıyağ

Hazırlanışı :

Böreğin hamuru için unu karıştırma kabına alıp ortasını açalım. Mayayı,yumurtayı,yağları ve sütü orta kısıma ekleyelim.
Tuzu ve şekeri unun üzerine serpelim.Önce ortadaki malzemeyi karıştırarak unları kenardan ekleyelim. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.Gerektiği kadar su ilave edebilirsiniz. Hamur hazırlanınca iç harcı hazırlayalım. Salam ve sucuğu halka halka doğrayalım. Tavaya biraz sıvıyağ ilave edip üzerine doğranmış malzemeyi ekleyelim.Üzerine yini kıyılmış domates ve biberi ekleyip bir iki dakika pişirelim. Tuz ve karabiber ekleyelim.Daha sonra bu karışıma küp doğranmış hellim peynirini de ekleyelim. Böylece iç harcımız hazır olmuş demektir. Dinlenen hamuru merdane yardımı ile açıp kare parçalara keselim. Soğuyan iç harcı hamurlara paylaştırıp saralım. Ek yerleri alta gelsin.Tüm böreklerin üzerine yumurta sarısı sürelim.Bıçakla üzerlerine kesikler atıp tepsi mayası için yarım saat dinlendirelim. Daha sonra 180 derecede nar gibi olana kadar pişirelim.

Maviş Kekler



Malzemeler :

* 2,5 su bardağı un
* 1 su b. toz şeker
* 3 yumurta
* 1 çay b. süt
* 1 çay b. sıvı yağ
* 1 p. kabartma tozu
* 1 çay k. karbonat
* 1 tatlı k. tarçın
* 1 kase yaban mersini

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına yumurtaları alıp şekerle çırpın. Üzerine süt ve sıvıyağı alalım.Daha sonra unu,kabartma tozunu ve karbonatı ekleyelim. Tarçını ekleyip hepsini çırpalım. Daha sonra muffin kalıplarına yarıya gelecek şekilde dolduralım. Üzerlerine dört beş tane yaban mersini koyalım. Yaban mersini besin değeri çok yüksek bir meyva. Ama yaban mersini yerine değişik meyveler de koyabilirsiniz. 170 derecelik fırında pişirelim. Kapak atan nefis kekler.

Köfteli Tarhana Çorbası



Malzemeler :

* 2 çorba k. tarhana
* 100 gr. kıyma
* 3 çorba k. bulgur

Terbiyesi için:

* 1 kase yoğurt
* 2 çorba k. un
* tuz, su

Sokareci için:

* 1 soğan
* 2 diş sarımsak
* nane,kırmızı biber
* 1 çorba k. tereyağı

Hazırlanışı :

Bulgurun üzerine aşıcak kadar sıcak su ilave edip demlendirin. Daha sonra üzerine tarhanayı ve kıymayı ilave edin. Köfte yoğurur gibi yoğurup bilye büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Bir tencereye sıcak su alın ve kaynayınca köfteleri ekleyip pişirin. Bu arada terbiyesi için yoğurdun üzerine unu ekleyin. Çırpdıktan sonra tuz ve önce biraz sıcak su ekleyerek terbiyeyi ılıtın. Köftelerin kaynadığı suya ilave edip kaynatın. Sosu için küçük bir tavaya doğranmış soğanları ve sarımsağı alın. Tereyağı ile birlikte iyice sarartın.Üzerine nane ve kırmızı biber ekleyin.Bu sosu kaynayan tencerenin üzerine döküp sıcak servis yapın.

24 Nisan 2009 Cuma

Kuzu Etli Keşkek



Malzemeler :

* 3 su b. keşkeklik buğday
* 1 kg kuzu gerdan
* 2 soğan
* 1 çorba k. tereyağı
* tuz,karabiber
* sıvıyağ

Üzeri için:

* 1 çorba k. tereyağı
* 1 çorba k. salça

Hazırlanışı :

Keşkeklik buğdayınızı akşamdan ıslatın. Ertesi sabah bir taşım kaynatıp bırakın. Daha sonra iyice yumuşayıp suyunu çekene kadar kaynatın. Kuzu gerdan etinizi de üzerine su ilave ederek düdüklü tencerede etler ayrılana kadar pişirin. Etleri kemiklerinden ayırın.Bir kase kadar ayırıp kalan tüm etleri buğdaya ekleyin.Buğdayın üzerine etin suyundan yavaş yavaş ilave ederek tahta bir tokmakla dövün. Suyunu çektikçe et suyu ilave edip dövmeye devam edin.Buğday iyice özleşince tuzunu ve taze çekilmiş kara biberini ilave edin. Servis tabağına alın.Üzerine içinde domates salçası ezilmiş kızdırılmış tereyağını gezdirin. Ayırdığınız et parçalarını üzerine serperek sıcak servis yapın.

İncirli Kremalı Tatlı



Malzemeler :

* 7 adet kuru incir
* 1 su b.ceviz içi
* 1 su b. toz şeker
* 1 su b. un
* 3 yumurta
* 1 p. kabartma tozu

Şerbeti için:

* 1,5 su b.su
* 1 çorba k. granül kahve
* yarım su b. toz şeker

Muhallebisi için:

* 1 litre süt
* 2 çorba k. nişasta
* 2 çorba k. un
* 5 çorba k. toz şeker
* 50 gr. tereyağı
* 1 poşet toz krem şanti

Hazırlanışı :

Karıştırman kabına 3 adet yumurtayı kırın.Üzerine 1 su bardağı toz şekeri ilave edip çırpma teliyle karıştırın. Cevizleri iri olarak parçalayın.Cevizleri karıştırma kabına ilave edin. 7 adet kuru inciri küp olarak kesin.Kuru incirleri karıştırma kabına ilave edip karıştırmaya devam edin. Daha sonra üzerine 1 su bardağı un ve 1 paket kabartma tozu ilave edip karıştırmaya devam edin. Fırın kabına incirli karışımı boşaltın.Öncden ısıtılmış olan 170 derecelik fırıda yaklaşık 10 veya 13 dakika pişirin.

Muhallebsi için tencereye 1 litre sütü ilave edin.Sütün üzerine 2 çorba kaşığı nişasta,2 çorba kaşığı un 5 çorba kaşığı toz şeker ilave edip çırpma teliyle karıştırarak pişirin.Kremaya daha sonra 50 gr tereyağı ilave edip karıştırmaya devam edin. 1.5 su bardağı sıcak suyun içine 1 çorba kaşığı granül kahve ve yarım su bardağı toz şeker ilave edip karıştırarak granül kahveyi ve toz şekeri eritin. Fırından çıkarttığınız incirlı tatlının üzerine şerbetini dökün. Muhallebi soğuduktan sonra üzerine 1 poşet toz şanti ilave edip kremayı iyice karıştırın. İncirli tatlının üzerine kremayı ilave edin.Kremanın üzerine kakao serpip soğuduktan sonra servis edin.

Zeytinli Burgu



Malzemeler :

* 1 su b.süt
* 1 su b.su
* yarım su b.sıvıyağ
* 1 p.yaşmaya
* 1 çorba k.toz şeker
* 1 tatlı k.tuz
* 1 yumurta
* alabildiği kadar un

Ara katlar için:

* zeytin ezmesi
* tereyağı

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına ilk önce 1 su bardağı süt,1 su bardağı su,yarım su bardağı sıvıyağ üzerine 1 paket yaşmaya ilave edip mayayı eritin.Daha sonra üzerine yumurta akını ilave edin. Daha sonra karıştırma kabına 1 çorba kaşığı toz şekeri ve üzerine 17 çorba kaşığı un ilave edip hamuru yoğurun. Hamuru 3 parçaya bölün.Hamurları merdane ile açın. Açtığınınz hamurun içine tereyağını 3 parçaya bölüp tereyağını sürün.Tereyağının üzerine zeytin ezmesi sürün.Zeytin ezmesinin üzerine taze kekik ilave edin. Diğer hamuru da açın ve açtığınız hamurun üzerine alın.Yine hamurun üzerine tereyağı ve zeytin ezmesi sürün. Üzerine taze kekik serpin.3.hamuru da açın.Diğer hazırladığınız hamurların üzerine hamuru yayın.
3 adet hamru üst üste getirin.Üzerine elinizle bastırın.Tekrar merdane ile açın. Hamurun üzerine yumurta sarısı sürün.Daha sonra hamurdan 1 parmak genişliğinde kesin ve elinizle burgu yapın.Zeytinli burguları fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış 185 derecelik fırında pişirin.

Kabaklı Diyet Börek



Malzemeler :

* 2 su b.un
* yarım p.yaşmaya
* yarım çay b.sıvıyağ
* 1 çorba k.yoğurt
* tuz,su

İç harcı için:

* 3 kabak
* 1 tutam dereotu
* 2 yumurta
* 100 gr.kaşar peyniri
* tuz ,karabiber

Hazırlanışı :

Kabaları halka olarak çok ince kesin.Karıştırma kabına kabakları alın.Üzerine tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Karıştırma kabına 2 su bardağı unu alın. Üzerine tuz ,ortasına 1 çorba kaşığı yoğurt,sıvıyağ,yarım paket yaşmayayı alın.
İlk önce mayayı eritin.Daha sonra üzerine su ilave edin.Unu da karıştırarak hamuru yoğurun. Hamuru kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Derotunu çok ince olarak kesin.Kabakların içine dereotunu ekleyin ve karıştırın. Hamuru 2 parçaya bölün. Yuvarlak bir fırın tepsisi büyüklüğünde hamurları açın. Fırın tesisine 1. hamuru zemine alın.Hamurun üzerine kabakları ilave edin. 2 adet yumurtayı çırpın.Kaşar peyinir rendeleyin. Tepsideki kabakların üzerine çırpılmş yumuranın yarısını ilave edin.Yumurtaların üzerine kaşar peynir rendesi ilave edin.Üzerine kalan kabkaları ilave edin. Kabakların üzerine tekrar yumurta ve kaşar peynir rendesi ilave edin.Diğer kalan hamuru kabakların üzerine kapatın.
Kabaklı böreği fırına vermeden önce kesin.Üzerine çörek otu serpin.Mayalanması için bir süre bekletin. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

Zencefilli Tavuk



Malzemeler :

* 1 tavuk göğsü
* 1 çorba k.mısır nişastası
* 1 yumurta akı
* soya sosu
* 2 biber
* 3 yeşil soğan
* kereviz sapı
* zencefil

Yeşil püresi için:

* 4 patates
* 1 su b.krema
* 2 çiçek karnıbahar
* tuz ,karabiber

Hazırlanışı :

Yeşil patates püresi için 4 adet patatesi halka olarak ince kesin.Tencereye patatesleri ekleyin üzerine sıcak su ekleyin ve haşlayın.Daha sonra patatesler pişince üzerine 2 çiçek brokoliyi kesip patateslerin üzerine ilave edin.Püf noktası ise sadece brokoliyi sadece 2 dakika haşlanması yeterli olucaktır. 1 adet tavuk ince olarak kesin.Tavuk göğsünün üzerine 1 çorba kaşığı mısır nişastası, yumurta akı soya sosu ekleyip karıştırın. Biberleri uzun olarak kesin.Tavaya sıvıyağ alın.Üzerine tavuk etlerini ilave edip tavukları pişirin. Daha sonra tavaya biberleri,yeşil soğan yapraklarını,kereviz sapı ve zencefil ilave edip sebzeleri tavada soteleyin. Haşlanmış patatesleri ve brokoliyi püre kıvamına getirin.Üzerine tuz ,karabiber ve 1 su krema ilave edip karıştırın. Servis tabağına yeşil püreyi yayın.Üzerine zencefilli tavuğu ilave edip servis edin.

Supangle



Malzemeler :

* 1 litre süt
* 1 su b.toz şeker
* 2 çorba k.kakao
* 2.5 çorba k.un
* 1 yumurta sarısı
* 1 çorba k.tereyağı
* 2 çorba k.damla çikolata
* 3 muz
* yarım kakaolu pandispanya keki

Keki ıslatmak için:

* reçel ve su karışımı

Hazırlanışı :

Tencereye 1 litre süt alın.Üzerine su bardağı toz şeker,2 çorba kaşığı kakao,2.5 çorba kaşığı unu alın.Üzerine 1 adet yumurta sarısı ekleyin.Supangleyi sürekli karıştırarak pişirin.Kaynadıktan sonra 3 yada 4 dakika daha bekletin. Pandispanya kekini yuvarlak çemberler kullanarak yuvarlak şekillerçıkartın. Kaselerin içine kek parçalarını yerleştirin. Kek parçalarını reçel ve su ile ıslatın. 3 adet muz kesin.Kasedeki kek parçaların üzerine muz dilimleri ilave edin. Kaselere supangleyi ilave edin.Soğuduktan sonra servis edin.

Kıymalı Krep Börek



Malzemeler :

* 200 gr.kıyma
* 1 soğan
* 1 kase mantar
* maydanoz
* sıvıyağ
* tuz,karabiber

Krep için:

* 1.5 su b.süt
* 1.5 su b.un
* 2 yumurta
* 1 çay b.sıvıyağ
* tuz

Beşamel sos için:

* 2 su b.süt
* 1 çorba k.un
* sıvıyağ
* tuz,karabiber
* muskat

Üzeri için:

* kaşar peynir rendesi

Hazırlanışı :

İç harcı için soğanı yemeklik kesin.Tavaya sıvıyağı alın.Tavaya soğanı ekleyip kavurun. 1 kase mantarı yemelik kesin.Tavaya soğanların üzerine mantarları ilave edip birlikte kavurun. Daha sonra tavaya 200 gr.kıymayı ilave edip iç harcı kavurun.Tavayı ocaktan alın ve üzerine karabiber ilave edin.Maydanozu ince olarak kesin.İç harcın içine maydanozu ilave edip karıştırın. Fırın tepsisini sıvıyağ ile yağlayın. Kerp için karıştrıma kabına 1.5 su bardağı süt.1.5 su bardağı unu alın.Üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 adet yumurtayı kırın ve çırpma teliyle karıştırın.Krepleri kepçe ile tavaya dökerek krepleri pişirin. Toplam 7 adet krep çıkartabilirisiniz.

Beşamel sosu için tencereye 2 su bardağı sütü alın.Üzerine 1 çorba kaşığı un,sıvıyağ,tuz ve karabiber ilave edin.Üzerine muskat rendesi ilave edip kaynaya kadar pişirin.Kıvamı akıcı olmalıdır. Kreplerin üzerine beşamel sosu dökün.Üzerine kaşar peynir rendesi ilave edin.Kaşar peynirin üzerine toz kırmzı biber serpin. Daha sonra önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

22 Nisan 2009 Çarşamba

Elmalı Tartölet



Malzemeler :

* 2 su b.un
* yarım su b.soya unu
* 125 gr.tereyağı
* 3 çorba k.pudra şekeri
* 1 p.vanilya
* 1 yumurta
* 2 çorba k.buzlu su

İç harcı için:

* 3 yeşil elma
* 1 avuç fındık
* 1 limon kabuğu rendesi
* yarım limon suyu
* 1 çay b.toz şeker

Üzeri için:

* 1 elma
* 1 tatlı k.tereyağı
* 2 çorba k.toz şeker

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 2 su bardağı un ve yarım su bardağı soya unu ilave edip karıştırın. Üzerine 125 gr.tereyağı,1 adet yumurta,3 çorba kaşığı pudra şekeri,1 paket vanilya 2 çorba kaşığı buzlu su ilave edip karıştırıp bir hamur elde edin.
Tartölet kalıplarına hamuru paylaştırın.Kalıplara yerleştirin.Öncden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin.Yaklaşık 10 dakika
fırında pişirin. Elmalı harcı için 3 adet elmayı rendeleyin.Tavaya rendelenmiş elmaları alın.Üzerine 1 adet limon kabuğu rendesi,yarım limon suyu ilave edin.1 avuç fındığı parçalayıcıdan geçirin.Elmalrın üzerine fınfığı ilave edip soteleyin. Tartöletleri 10 dakika fırında piştikten sonra fırından çıkartın.Tartöletin içine elmalı iç harçtan paylaştırın. 1 adet elmayı halka olarak kesin.Elmalı iç harcın üzerine halka elmaları dizin. Karameli için tavaya 1 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı toz şekeri ilave edip bir karamel elde edin.Elmaların üzerine karameli ilave edin.Tekrar önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

Esmer Salata



Malzemeler :

* 1 su b.bulgur
* 1 su b.haşlanmış organik mercimer
* 1 avuç ceviz
* maydanoz
* yeşil soğan
* taze nane
* nar ekşisi
* zeytinyağı
* tuz,karabiber

Hazırlanışı :

1 su bardağı bulguru bir kaba alın.Bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip bulguru şişmesini sağlayın.Karıştırma kabına 1 su badağı bulgur,önceden haşlanmış olan mercimeği ilave edin. Üzerine elinizle cevizi kırın ve karıştırma kabına ekleyin. Maydanozu,yeşil soğanı,taze naneyi ince olarak kesin.Karıştırma kabına bulgurn ve mercimeğin üzerine,yeşillikleri ilave edin. Üzerine nar ekşisi,zeytinyağı,tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Servis tabağına esmer salatayı alın.Domates ve biber ile servis edin.

Turşu



Malzemeler :

* lahana
* yeşil domates
* patlıcan
* lahana
* kereviz yaprağı
* su
* sirke
* sarımsak
* iri tuz

Hazırlanışı :

Tencereye 20 su bardağı suyu alın.Suyun içine 5 çorba kaşığı iri tuz ilave edip kaynatın.Kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. 3 litrelik kavanozlara turşuluk malzemeyi yerleştirin.Turşuluk malzemlerin aralarına 2 baş sarımsağı diş diş ayırıp aralarına serpiştirin.Daha sonra üzerine 1 su bardağı sirke ilave edin.Sirkenin üzerine tuzlu su ilave edin.Turşuların üzerine kereviz yaprakları yerleştirin. Turşuyu yapatıktan sonra 1 hafta boyunca her gün kavanozun kapağını açıp kapatın ve turşunun gazırnı alın. Afiyet olsun...

21 Nisan 2009 Salı

Fırında Palamut



Malzemeler :

* 5 palamut
* 2 soğan
* 4 domates
* 6 biber
* limon
* zeytinyağı
* tuz,karabiber

Üzeri için:

* maydanoz

Hazırlanışı :

İlk olaraksoğanalrı piyaz şeklinde kesin.Fırın tepsisine soğanları alın. Biberleri iri oalrak kesin. Domatesleri küp olarak kesin. Palamutları halka şeklinde kesin.Tepsiye palamutları dizin.Palamtun üzerine sıvıyağ, tuz, tane karabiber ve 2 yada 3 yaprak defne yaprağı ilave edin.Üzerine limon dilimleri ilave edin. Palamutları önceden ısıılmış olan 180 dercelik fırına verip palamutların üzeri kızarana kadar fırında tutun. Daha sonra palamutların üzerine domates ve biberleri ilave edip tekrar 180 derecelik fırına verin.

Kuşbaşılı Pide



Malzemeler :

* 5 su b.un
* 1 p.kuru maya
* 1 tatlı k.tuz
* aldığı kadar su

İç harcı için:

* 300 gr.kuzu eti
* 1 soğan
* 3 domates
* 6 biber
* kekik
* tuz,karabiber
* 2 çorba k.zeytinyağı

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 5 su bardaağı unu alın.Unun üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.Unun ortasına 1 paket kuru maya ilave edin un ve mayayı karıştırın.Hamur 6 bezeye bölün.Bezeleri merdane ile açın. İç harcı için 2 adet soğanı çok minik olarak kesin.Domatesi ve biberleri küp olarak kesin. Karıştırma kabına soğanları,domatesleri,b,berleri,300 gr.kuzu etini ilave edip karıştırın. Açtığını hamurların üzerine kuşbaşılı iç harçtan paylaştırın. Elinizle iç harcı yayın. Pidenin kenar kısımlarını kapatıp pide şeklini verin.Fırın tepsisine pideleri yerleştirin.Mayalanması için 5 dakika bekletin.Daha sonra pideleri öncden ısıtılmış olan 200 derecelik fırında pişirin.Pideleri 2 tepsiden oluşuyor.Pideleri ilk önce ilk tepsiyi pişirin.Daha sonra diğer tepsiyi pişirin. Pideler fırından çıktıktan sonra pidenin kenarlarına sıvıyağ sürüp servis edin.

17 Nisan 2009 Cuma

Kıymalı Lahana Böreği




Malzemeler :

* 1 lahana
* 250 gr.kıyma
* 50 gr.pastırma
* 2 soğan
* 2 diş sarımsak
* 1 tutam maydanoz
* 1 çorba k.biber salçası
* 1 çorba k.domates salçası
* sıvıyağ
* tuz, karabiber

Sosu için:

* 1 su b.süt
* 2 yumurta

Üzeri için:

* kaşar peynir rendesi

Hazırlanışı :

1 adet lahana yapraklarını ayırın.Laha yapraklarını ilk önce sıcak suya alıp yumuşamasını sağlayın.Daha sonra soğuk suya batırın. İç harcı için soğanları yemeklik kesin.Tavaya soğanları alıp soğanları kavurun.Daha sonra üzerine 250 gr. kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin.Pastırmayı küp olarak kesin.Tavaya pastırmaları ilave edip kavurmaya devam edin. Daha sonra üzerine salçaları ilave edip karıştırın.Ocaktan iç harcı alın. İç harcın içine ince kıyılmış olan maydanozu ilave edip karıştırın sosu için bir kapta 1 su bardağı süt ile 2 adet yumurtayı kırın. Fırın kabına lahan yaprakları yaprak yaprak dizin.Aralarına sostan dökün.Lahanaların yarısına geldiğinde kıymalı iç harçtan ilave edin.Üzerine kaşar peynir rendesi ilave edin.Tekrar lahana yaprakları ilave edin. Üzerine sostan dökün.Üzerine kalar peynir rendesi ilave edip önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

Yeşil Domates Kızartması




Malzemeler :

* 6 yeşil domates
* 1 tutam kekik
* tuz,karabiber

Panelemek için:

* 2 yumurta
* 4 çorba k.un
* galeta unu

Hazırlanışı :

Domatesleri halka şeklinde kesin.Domateslerin üzerine kekik,tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.Domatesleri ilk önce una bulayın.Daha sonra yumurtaya bulayın.Daha sonra galeta ununa bulayın. Tavaya sıvıyağı alın.Yeşil domatesleri panaladıkten sonra sıvıyağda kızartın.

Çiçek Bahçesi




Malzemeler :

* renkli yeşillikler
* havuç
* turp
* çeri domates
* kırımızı biber
* ıspanak
* zeytinyağı
* limon

Hazırlanışı :

İlk olarak havuçları,turpu,kırmızı biberi kesin.Servis tabağına renkli yeşillikleri elinizle kırarak alın. Üzerine çeri domates,turp,kırmızı biber,havuç ve ıspanak yapraklarını ilave edin. Salatanın üzerine limon suyu ve zeytinyağı ile ilave ederek servis edin.

Ispanaklı Yeşil Fsıtıklı Kek




Malzemeler :

* 4 yumurta
* 1 su b.toz şeker
* 1 su b.süt
* 1 su b.ıspanak püresi
* 1 p.kabartma tozu
* 8 çorba k.tepeleme un
* 1 su b.yeşil fıstık
* 1 çay b.sıvıyağ

Fıstık sosu için:

* 1.5 su b.süt
* 5 çorba k.toz şeker
* 1 çorba k.un
* 2 çorba k.toz yeşil fıstık

Hazırlanışı :

İlk olarak 1 su bardağı ıspanağı 2 dakika sıcak suda bekletip yumuşamasını sağlayın. Daha sonra soğuk sudan geçirin.Daha sonra ıspanakları parçalayıcıya alıp ıspanakları parçalayıcıdan geçirip püre kıvamına getirin. Karıştırma kabına 4 adet yumurtayı kırın.Yumurtaların üzerine 1 su bardağı toz şeker ilave edip mikserle çırpın. Daha sonra üzerine 1 su bardağı süt,ıspanak püresi,1 çay bardağı sıvıyağ,1 su bardağı süt ilave edip karıştırın. Sıvılar karıştıktan sonra karıştırma kabına 1 paket kabartma tozu ve yaklaşık 8 çorba kaşığı tepeleme un ilave edin. Unun üzerine 1 su bardağı tane yeşil fıstık ilave edip kek karışımını karıştırın. Kek karışımını kek kalıbına boşaltın.Önceden ısıtılmış olan 170 derecelik fırında pişirin. Keki fırından çıkardıktan sonra keki kalıbında ters çevirip servis tabağına alın. Fıstık sosu için tencereye 1.5 su bardağı süt,5 çorba kaşığı toz şeker,1 çorba kaşığı un ve 2 çorba toz yeşil fıstığı
tencereye alıp bir sos hazırlayın. Kekin üzerine yeşil fıstık sostan dökün.Sosun üzerine toz yeşil fıstık serpip servis edin.