25 Ekim 2010 Pazartesi

Armutlu Kek


  • 2 adet armut (mümkünse sert olanlarından)
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı un
  • yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Üzeri için

  • 1 Çay kaşığı tarçın
  • iri çekilmiş ceviz içi yada fındık
Yapılışı:
Çukur bir kasede yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp, köpük köpük oluncaya kadar çırpın.
Sıvı yağı ekleyip yarım dakika daha çırpalım.
Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip düşük ayarla karıştırın.
Kalıbı margarinle yağlayıp kalıbın tabanına un serpelim. Hamuru kalıba boşaltalım.
Armutlarıkabuklarını soyup, ikiye bölelim. Çekirdeklerini cıkarıp, enine ince ince dilimliyelim. Dlimlerken alttan tam kesmeyelim dilimler birbirinden ayrılmasın.
Karşılıklı gelecek şekilde armutları kek hamurunun üzerine dizelim. Üzerine hafif bastıralım.
Üzerine tarçın, ceviz, fındık ne varsa serpelim.
190 derece ısılı fırında Üzeri kızarana kadar pişirelim. (yaklaşık 40-45 dk.)

23 Ekim 2010 Cumartesi

Yufkalı Pizza

3 Yufka
1 Kırmızı Biber
1 Yeşil Biber
1 Kase Mantar
50 Gr. Sucuk
2 Sosis
Siyah Zeytin
Yeşil Zeytin
Kaşar Peyniri
Sepet Peyniri
Sosu İçin:
1 Çorba K. Domates Salçası
2 Domates
1 Tutam Fesleğen
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber


Hazırlanışı
Yuvarlak fırın tepsisine ilk yufkayı serin. Diğerlerini de ortaya doğru yerleştirin. Biberleri, mantarları iri doğrayın. Sosis ve sucuğu dilimleyin. Sostaki domateslerin kabuklu kısımlarını doğrayın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın ve dilimleyin. Peynirleri dilimleyin. Sosunu hazırlamak için; domateslerin iç kısmını iri iri doğrayın. Doğrayıcıya alın. Fesleğen yapraklarını ilave edin.

Domates salçasını, zeytinyağını, tuzu ve karabiberi ilave edin ve doğrayıcıdan geçirin. Elde ettiğiniz sosu yufkanın üzerine gezdirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Sosisi, sucuğu, biberleri, mantarları, domatesleri ve son olarak sepet peynirini serpin. Zeytinleri de koyduktan sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

12 Ekim 2010 Salı

Oktay Usta Yeşil Elma - 12 Ekim 2010


Oktay Usta'nın  konuğu; Burak Demir 

Menüde; Terbiyeli Şehriye Çorbası, Fırında Tavuklu Karnabahar, Pancarlı Kol Böreği, Narlı Damla Sakızlı Kadayıf ve Fındık Kremalı Erikli Tart var.

Oktay Usta Yeşil Elma - 11 Ekim 2010


Oktay Usta'nın  konuğu; Hülya Polat 

Menüde; Güveçte Hamsi, Mısır Unlu Peynirli Poğaça, Hamsiköy Sütlacı, Kuzu Etli Sebzeli Ev Yapımı Talaş Böreği ve Kırmızı Lahanalı Kışa Merhaba Salatası var.



5 Ekim 2010 Salı

Ekmek Dilimli Börek

Malzemeler :
6 Dilim Ekmek
3 Kabak
3 Patates
4 Yumurta
1 Su B. Krema
100 Gr. Beyaz Peynir
100 Gr. Kaşar Peyniri
Dereotu
Çörek Otu
Susam
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ
Üzeri İçin:
Domates
Kırmızı Biber
Siyah Zeytin

Hazırlanışı
Patateslerin kabuklarını soyun ve rendeleyin. Kabakları rendeleyin. Tavaya az sıvıyağ dökün. Sebzeleri yağda soteleyin. Altını kapattıktan sonra rendelenmiş peynirleri ilave edin. Dereotunu ince ince kıyın ve ekleyin. Hepsini karıştırın.

Karıştırma kabına yumurtaları kırın. Kremayı ilave edin. Ekmek dilimlerini sosa batırın. Yuvarlak kek kalıbının zeminine ve kenarlarına yerleştirin. Ocakta hazırladığınız harcı ekmeklerin ortasına doldurun. Domatesi ve kırmızı biberi dilimleyin.

Harcın üzerine dizerek süsleyin. Siyah zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın ve dilimleyin. Boşluklara süsleyerek dizin. Susam ve çörekotunu serpin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirmeye başlayın, sonrasında dereceyi 160a düşürün.

Ballı Kuruyemişli Kek


Malzemeler :

3 Yumurta
1 Su B. Bal
1 Su B. Süt
1 Su B. Sıvıyağ
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
2 Su B. Söke Un
Kayısı Çekirdeği
Kuru Üzüm
Kayısı
Fındık
Ceviz
İncir

Hazırlanışı
Kuru kayısıyı ve inciri küçük küçük doğrayın. Yumurtaları karıştırma kabına kırın. Sütü ve sıvıyağı dökün. Karıştırdıktan sonra kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edin ve karıştırın. Unu ve peşinden balı ekleyin.

Kuru yemişleri de ilave ettikten sonra iyice karıştırın. Kıvamı sıvı olursa tepeleme iki kaşık daha un ilave edin.Son kez karıştırdıktan sonra yağlanmış yuvarlak kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. İlk sıcaklığı geçince servis tabağına ters çevirin.

2 Ekim 2010 Cumartesi

Kaldırık Dolması

Malzemeler :
1 Demet Kaldirik
2 Soğan
2 Diş Sarımsak
1 Su B. Bulgur
300 Gr. Kıyma
1 Tutam Dereotu
1 Çorba K. Biber Salçası
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ
Su

Hazırlanışı
Kaldirik yapraklarını yıkayın ve saplarını koparın. Önce kaynamış suya ardından soğuk suya alın ve suyunu süzün. Soğanları, sarımsakları ve dereotunu doğrayın. Karıştırma kasesine kıymayı, bulguru, salçayı alın ve tuzunu ve biberini atın.

Dereotunu, soğanı ve sarımsağı da ilave edin ve yoğurun. İyice karıştırdıktan sonra yaprakları elinize alın. İç harçtan koyun ve sarın. Tencereye sarmaları dizin. Yeteri kadar su ilave edin. Üzerini yağlı kağıtla ya da tabakla kapatın. Kapağını kapatın ve pişirin. Yoğurtla servis edebilirsiniz.

Lokumlu Pilav

Malzemeler :
2,5 Su B. Söke Un
2 Yumurta
1 Tatlı K. Tuz
Alabildiği Kadar Su
* Üzeri İçin:
2 Çorba K. Tereyağı
300 Gr. Kıyma
Tuz
Karabibe


Hazırlanışı
Karıştırma kabına unu alın. Tuzunu atın. Yumurtaları kırın. Yeteri kadar su ilave edin. İyice yoğurarak sert kıvamda bir hamur elde edin. Elde ettiğiniz hamuru tezgaha alın ve unlayarak merdane yardımıyla açın. İnce bir hamur elde edince, ince aralıklı hamur kesme aletiyle erişte gibi kesin.

Bıçakla bu sefer diğer yönden keserek küçük küp küp hamurlar elde edin. Tuzlu kaynar suya atın ve haşlayın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin. Kıymayı kavurun. Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Haşlanan hamuru servis tabağına alın. Kavrulan kıymayı da üzerine alın. Kenarlarını maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz.

1 Ekim 2010 Cuma

Kocan Beğendi


Malzemeler :

Köftesi İçin:
300 Gr. Kıyma
1 Yumurta
1 Küçük Soğan
Galeta Unu
Maydanoz
Tuz
Karabiber
İç Harcı İçin:
Bezelye
Havuç
Üzeri İçin:
Ketçap
Mayonez
Pilavı İçin:
2 Su B. Pirinç
1 Çorba K. Tereyağı
Sıvıyağ
1 Su B. Etsuyu
Safran
Su
Tuz
Salatası İçin:
Közlenmiş Kırmızı Biber
Ceviz
Sarımsak
Yeşil Soğan
Maydanoz
Zeytinyağı
Tuz
Fırında Elma Dilimi Patates
2 Patates
Tuz
Karabiber
Toz Kırmızı Biber
Zeytinyağı
Karışık Turşu


Hazırlanışı
Köftesi için; bir kabın içine kıymayı, doğranmış maydanozları, yumurtayı ve rendelenmiş soğanı koyuyoruz. Galeta ununu, tuzu ve karabiberi katıp karıştırıyoruz. Yağlamış olduğumuz fırın tepsisine limon büyüklüğünde kıyma karışımını alıp kalp kalıpla şekil veriyoruz. Garnitürü için; bezelyeleri ve küp küp doğradığımız havuçları haşlıyoruz ve bir kasede karıştırıyoruz.
Garnitürümüzden köftelerin üstüne tamamen kapatmayacak şekilde koyuyoruz. 6 adet köftemizi tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında çok kurutmadan pişmeye bırakıyoruz. Köftelerin üzerini mayonez ve ketçapla süslüyoruz.
Fırında patates için; az haşladığımız patatesleri elma dilimi şeklinde doğruyoruz. Fırın tepsimize koyarak üzerine karabiber ve toz kırmızı biber serpiyoruz. Üzerlerine biraz da sıvıyağ döküp fırına veriyoruz.
Pilavımızı hazırlamak için; tereyağını ve sıvıyağı tencereye koyuyoruz. İçine pirinci, et suyunu, safranı ve tuzu ekleyip kavuruyoruz. Sonra suyunu ekleyerek pişmeye bırakıyoruz. Pişen pilavımızı dinlendiriyoruz.
Salatayı hazırlamak için; yeşil soğanları, maydanozları, közlenmiş kırmızı biberleri doğrayarak geniş bir kaba alıyoruz. İçine cevizi, tuzu, pul biberi ve zeytinyağını ekliyoruz ve kepçeyle karıştırıyoruz.

Tavuk Kümeste


Malzemeler :

3 Su B. Pirinç
3 Su B. Su
1 Çay B. Sıvıyağ
Sade Organik Tuz
Köftesi İçin:
Yarım Kg. Kıyma
1 Soğan
2 Diş Sarımsak
2 Dilim Bayat Ekmek İçi
Tuz
Karabiber
Kimyon
10 Haşlanmış Bıldırcın Ya Da Tavuk Yumurtası
Bahçesi İçin:
Dereotu
Maydanoz

Hazırlanışı
Köftesi için bir kaba yarım kg.kıymayı alın.Üzerine 2 dilim bayat ekmek içi,1 adet soğan rendesi ,2 diş sarımsak tuz,karabiber ve kimyon ilave edin ve köfte harcını yoğurun.
10 adet bıldıcın yumurtasını haşlayın.Köfte harcından parçalar kopartın ve elinizle açın. köfte harcının içine haşlanan bıldırcın yumurtalarını alınve kapatın ve elinizle yuvarlayın. Tavaya sıvıyağı alın ve köfteleri kızartın. Pilavı için tencerye sıvıyağı alın. Üzerine 3 su bardağı pirinci ilave edinve kavurun.
Daha sona üzerine ıcak su ilave edin ve pilavı pişirin. Servis tabağına ince kesilmiş olan maydanozu ilave edin. Pişen pilavı yuvarlak bir cam kaba alın ve ters çevirip servis tabağının ortasına alın. Pilavın kenarlarına köfteleri ilave edin ve servis edin.

Soslu Baharatlı Hamur Kızartması

Malzemeler :
2,5 Su B. Söke Un
1 Yumurta
2 Çorba K. Yoğurt
1 Tatlı K. Karbonat
1 Çorba K. Toz Kırmızı Biber
1 Çorba K. Kekik
Su
Kızartmak İçin:
Sıvıyağ
Sosu İçin:
1 Kase Fesleğenli Domates Sos
1 Çorba K. Domates Salçası
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Karıştırma kabına unu, yumurtayı, yoğurdu, karbonatı, tuzu, toz kırmızı biberi koyun ve yoğurun. Elde edilen katı hamuru unlayarak açın. Yuvarlak hamur kesme aletiyle hamuru kesin ve sıvıyağda kızartın.
Sosu için; Küçük bir tavaya önce sıvıyağ dökün Ardından fesleğenli domates sosunu, salçayı, tuzu ve karabiberi karıştırın ve kaynatın. Kaynayan sosu küçük bir kaseye koyarak kızarmış hamurların yanında servis edin.